Pekkarinen uskoo Fortumin toimineen Irakissa oikein

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen uskoo Fortumin tehneen kauppoja YK:n ohjelman mukaisesti. Ruokaa öljystä -ohjelman korruptioskandaalin yhteydessä on mainittu useita suomalaisyrityksiä.

YK:n Ruokaa öljystä -raportissa mainitaan myös suomalaisyrityksiä. Raportissa ovat Kone, Mercantile, Orion Pharma, Santen sekä energiayhtiö Fortum, joka osti 107 000 dollarin arvosta öljyä Irakista.

Orion Pharma maksoi raportin mukaan palvelumaksuja runsaat 20 000 dollaria ja Kone 190 000 dollaria. Orion Pharma myi Irakiin lääkkeitä ja Kone liukuportaita sekä niiden varaosia Bagdadin lentokentälle.

Pekkarinen: Luotan Fortumiin

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi perjantaina illansuussa saaneensa Fortumin entisen öljy-yksikön, nykyisen Neste Oilin johdolta selvityksen öljykaupoista ja raportissa mainitusta lahjoituksesta.

Pekkarinen uskoo, että suomalaisyhtiön johto on toiminut YK:n ohjelman mukaisesti eikä se ole voinut tietää, mihin välittäjä saamansa rahat käyttää. Myöskään välittäjän toimintaa ei ole ollut syytä ennakkoon epäillä.

- Olen niin tiukalla siivilällä tämän informaation itselleni hankkinut, että minulla on kaikki syy luottaa ja uskoa siihen, että minulle on kerrottu totta, Pekkarinen sanoi.

Suomen valtio omistaa puolet sekä Fortumista että Neste Oilista.

Orion Pharma kiistää laittomuudet

Irakin Ruokaa öljystä -ohjelman väärinkäytöksiä selvittävän raportin mukaan Orion Pharma maksoi laittomia palvelumaksuja myydessään lääkkeitä Irakiin.

Konsernin viestintäjohtaja Heikki Vuonamo kiistää maksujen laittomuuden. Vuonamon mukaan raportissa mainittu maksu oli asianmukainen kulukorvaus. Maksu suoritettiin Irakin terveysministeriölle tuotteiden laadun tarkistuksesta, varastoinnista ja muista kustannuksista.

Orion Pharma osasi odottaa, että sen nimi mainitaan selvitysryhmän raportissa. YK:n ohjelmaa selvittänyt tutkimuskomitea lähetti yhtiöön tiedustelun, johon vastattiin.

-Totta kai tämä johtaa siihen, että vastaavissa tapauksessa tarkistamme tavattoman huolellisesti millä perusteilla toimimme, varsinkin jos käymme kauppaa valtioiden kanssa ja jos kyseessä on YK:n erillisohjelma tai kansainväliset järjestöt, Vuonamo sanoo

Koneen viestintäjohtaja: Toimimme YK:n sääntöjen mukaan

Koneen viestintäjohtaja Minna Mars sanoo yrityksen toimineen YK:n sääntöjen mukaan.

- Syyte on sinänsä pelottava. On kuitenkin huomattava, että yrityksen nimeäminen ei välttämättä tarkoita, että mainitut yritykset olisivat maksaneet laittomia summia.

Koneen osalta raportissa mainitut kaupat liittyvät vuosina 2002 ja 2003 Bagdadin lentokentälle toimitettuun liukuporraskauppaan. Marsin mukaan yhtiö ei osannut epäillä, että kysymys olisi voinut olla lahjonnasta.

Tutkimusraportissa nousee esille Koneen maksama lähes 190000 dollarin erillinen palvelumaksu. Marsin mukaan maksulle löytyy pätevä selitys.

- Vanhojen liukuportaiden purkutyö ja poissiirtäminen oli vaativa työ ja se päätettiin ostaa paikalliselta taholta. Lentokenttä oli aika vaikea kohde, sillä siellä oli muun muassa paljon marmoria. Oli looginen päätös siirtää purkutyöhön liittyvä riski muualle, Mars kertoo.

Keskusrikopoliisi tutkii raportin epäselvyyksiä

Rikosylitarkastaja Björn Weckström kertoi STT:lle, että RKP:n talousrikosyksikkö tutustuu Ruokaa öljystä -ohjelmaan liittyvään aineistoon. Weckströmin mukaan Keskusrikospoliisissa selvitetään ensimmäiseksi, onko raportissa mitään rikokseen viittaavaa ja aiheutuuko siitä jatkotoimia.

Rikosylitarkastaja Björn Weckström korostaa myös, ettei KRP ole saanut minkäänlaista rikosilmoitusta ohjelmaan liittyen eikä tapaukseen liittyvää esitutkintaa ole käynnissä.

Suomalaisyhtiöiden osuus YK:n Ruokaa öljystä -ohjelman vääryyksistä tutkitaan tarkemmin, koska Suomen viranomaisten on päätettävä mahdollisista oikeustoimista yhtiöitä vastaan. Irakin pakoteohjelman hyväksyessään Suomi vei pakotteiden rikkomisen lainsäädäntöön.

Saddam veti välistä 1,8 miljardia dollaria

Selvitysryhmän mukaan yli 2 000 kansainvälistä yritystä on sekaantunut YK:n Irakin avustusohjelman väärinkäytöksiin. Ohjelman aikana noin 1,8 miljardia dollaria siirtyi YK:n ohi Saddam Husseinin hallinnolle.

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Paul Volcker jätti loppuraportin eilen.

Volckerin näkemyksen mukaan osa raportissa mainituista yrityksistä on voinut toimia siinä uskossa, että kaikki on tapahtunut YK:n ohjelman mukaisesti.

Vuosina 1996-2003 toteutetun Ruokaa öljystä -ohjelman tarkoituksena oli sallia taloussaartoon asetetulle Irakille rajoitetusti öljyvientiä YK:n valvonnan alla. Vastineeksi Irak sai ihmisten oloja helpottavia tarvikkeita kuten ruokaa ja lääkkeitä.

Selvitysryhmä korostaa, että tietyn yrityksen nimeäminen raportissa ei vielä sinällään merkitse, että se olisi suorittanut laittomia maksuja, antanut niihin valtuutuksen tai edes tiennyt niistä.

Eniten lahjuksia ovat maksaneet kiinalaiset, venäläiset ja ranskalaiset yhtiöt. Raportissa mainittiin useita länsimaisia jättiyhtiöitä, kuten Daimler Chrysler, Volvo ja Siemens.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat