Pekkarinen: Suomen sähkönkäytön kasvu pysäytettävä

Sähkönkäyttö kasvoi viime vuonna 5,5 miljardia kilowattituntia, mikä on määrällisesi enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) arvioi energian säästämisen olevan yksi keino Suomen energiapolitiikan ongelmiin. Pekkarisen mukaan Suomi panostaa lähivuosina erittäin voimakkaasti energian säästämiseen.

- Julkistamme ensi vuonna erillisen kansallisen energiansäästöohjelman. Sähkönkäytön kasvu on tarkoitus katkaista 2010-luvulla, kertoi Pekkarinen Pohjolan viljelijäjärjestöiden kokouksessa Jyväskylässä.

Energiateollisuus ry:n mukaan sähkönkäyttö kasvoi Suomessa viime vuonna 5,5 miljardia kilowattituntia eli 6,5 prosenttia edellisvuodesta. Kasvu on määrällisesti suurempi kuin koskaan aikaisemmin, ja prosenttikasvussa vastaavaan on ylletty edellisen kerran parikymmentä vuotta sitten.

Energiantuotannon haasteena Pekkarinen pitää nyt bioenergian käytön lisäämistä, ja maataloudella on siinä merkittävä osuus. Viime vuosina puun ja muiden biopolttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on ollut noin 20 prosenttia. Uusiutuvien energialähteiden osuuden nostaminen jopa 10 prosenttiyksiköllä tulee Pekkarisen mukaan olemaan haaste.

Pohjolan viljelijöiden kokouksessa puhunut EU:n viljelijöiden ja maatalousosuuskuntien järjestön (COPA-COGECA) pääsihteeri Pekka Pesonen huomautti, että bioenergian lisääntyvää käyttöä EU:ssa on viime aikoina syytetty turhaan viljan hinnan noususta.

- EU:n maatalousmaasta käytetään parhaillaan vain hyvin pieni osa bioenergian tuotantoon. Tällä ei ole yksinkertaisesti voinut olla vielä suurta merkitystä markkinoihin. Suurempi vaikutus on mielestämme esimerkiksi Yhdysvaltojen jo toiminnassa olevilla bioetanolitehtailla tai Brasilian sokeria käyttävällä energiateollisuudella, totesi Pesonen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat