Mainos

Pekkarinen: Sähköyhtiöiden rahat jaettava toisin

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen uhkaa sähköyhtiöitä pakotteilla, jos ne eivät panosta tutkimus- ja tuotekehittelyyn.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen perää sähköyhtiöiltä panostusta uusiutuvan energian käyttöön. Valtaosa suurista sähköyhtiöistä korotti hintoja äskettäin samaan aikaan kun esimerkiksi Fortum jakoi myös 1,2 miljardia euroa osinkoa.

- Rahaa voisi jakaa myös toisin. Sähköyhtiöt panevat ihan liian vähän rahaa tutkimus- ja tuotekehittelyyn. Pitää panna entistä enemmän, ja jos yritykset eivät niin tee, niin asetamme erilaisia pakotteita, Pekkarinen kertoo.

Elinkeinoministeri kertoo, että keinot pakotteisiin ovat vielä auki, mutta vaihtoehtoina ovat suorat investointituet ja vihreät syöttötariffit, joilla pakottaminen tapahtuisi.

Valtio ei voi määrätä

Fortumin osinkopotista valtion kassaan kilahtaa yli 600 miljoonaa euroa. Pekkarinen muistuttaa, ettei hänellä ole suoranaista määräysvaltaa.

- Meillä on vapaa kilpailu sähkömarkkinoilla, ei valtio voi määrätä, että yhden täytyy toimia toisin kuin muut.

Vaikka sähkön hinta tuntuu Suomessa korkealta, maksavat esimerkiksi tanskalaiset 117 prosenttia enemmän sähköstään kuin suomalaiset.

- Myönnän, että meillä hinta on kallis, mutta meillä markkinat kuitenkin toimii.

Mauri Pekkarinen kannustaa kuluttajia säästämään sähköä, hakeutumaan uusiutuvien energianlähteiden käyttäjiksi ja kilpailuttamaan sähköntuottajansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.