Mainos

Pekkarinen: Puuntuonnin loppuminen uhka ilmastovelvoitteelle

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan Suomi joutuu hakemaan EU:lta kevennystä ilmastovelvoitteisiinsa, jos puuntuonti Venäjältä loppuu. Lähes 70 prosenttia Suomen uusiutuvasta energiasta tuotetaan metsäteollisuuden jäteliemillä ja muilla puuperäisillä sivutuotteilla.

Jos puuntuonti ehtyy, Suomi joutuisi tukeutumaan EU:n niin sanottuun ylivoimaisen esteen poikkeussääntöön, Pekkarinen selvitti eduskunnan ilmasto- ja energiakeskustelussa.

Ministeri korosti EU:n ilmastotavoitteita esitellessään Suomen velvoitteiden kovuutta.

-Ainakin ensimmäisen, mutta kenties vain ensimmäisen, toteutusvuosikymmenen aikana ne merkitsevät kansantuotteen kasvun hidastumista ja työttömyyden lisääntymistä.

Pekkarisen mukaan tästä huolimatta hallitus katsoo, että Suomen on kannettava, komission esitystä vähän tarkistaen, oma taakkansa.

-Ellei nyt toimita, lasku jatkossa on vielä suurempi, hän muistutti.

Ministerin mukaan velvoitteiden täyttö merkitsee uusia keppejä, porkkanoita ohjeita ja kahleita. Myös hiilen ja öljyn käyttäminen sähkön ja lämmön tuotannossa on käytännössä lopetettava.

Komissio esittää, että Suomen on nostettava uusiutuvan energian osuus nykyisestä 28,5 prosentista 38:een vuoteen 2020 mennessä. Koko unionin kasvihuonepäästöjen on vähennyttävä 20 prosentilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.