Mainos

Pekkarinen: Päästökauppajärjestelmää arvioitava tarkasti

Viime vuonna EU:n päästöt alittivat myönnettyjen lupien määrän 60 miljoonalla tonnilla.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen pitää mahdollisena, että EU:n päästökauppajärjestelmässä on tekijöitä, jotka mahdollistavat hintojen vedättämisen. Pekkarisen mukaan järjestelmästä on tehtävä tarkka analyysi EU:ssa.

Viime vuonna EU:n päästöt alittivat myönnettyjen lupien määrän 60 miljoonalla tonnilla. Tiedot päästömääristä vuotivat vahingossa julkisuuteen eilen. Tieto romahdutti päästöoikeuksien hinnan markkinoilla.

Pekkarisen mukaan päästöoikeuksien hintarallin taustalla on voinut olla markkinoiden tottumattomuus uuteen järjestelmään tai se, että järjestelmässä on sijaa tekijöille, joilla voidaan vedättää hintoja korkeuksiin.

- Se, että miksi päästöoikeuksien hinnat välillä nousivat niin korkealle kuin nousivat - se meidän täytyy nyt unionin piirissä tarkkaan arvioida ja löytää yhteiset eväät korjauksiin.

Pekkarinen pitää päästökaupan tuloksista tiedotustilaisuuden maanantaina. Hän oli joka tapauksessa tyytyväinen siihen, että päästöoikeuksien hinta on laskenut huipputasoon verrattuna tuntuvasti. Korkeimmillaan hinnat olivat yli 30 euroa tonnilta hiilidioksidia, kun alkutaso oli 10-15 euroa. Eilen hinta laski 8,50-12 euron tasolle.

- Päästöoikeuksien lopullinen käyttö on lähempänä alkuperäistä arviota. Sen ansiosta hinnat nyt näköjään tulevat reippaasti alas ja minusta se on tavattoman hyvä asia, Pekkarinen sanoi.

EU:n komission on määrä antaa oma arvionsa päästökauppajärjestelmän toimivuudesta kesäkuun loppuun mennessä ja mahdollisesti antaa suosituksia uudistuksista. EU aloitti sisäisen päästökaupan viime vuonna, osana valmistautumistaan päästökauppaan Kioton sopimuskaudella vuosina 2008-12.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.