Mainos

Pekkarinen keskustan ryhmäpuheenjohtajaksi

Kevätistuntokautensa aloittaneessa eduskunnassa kolme ryhmää on valinnut itselleen jo ryhmäpuheenjohtajan. Keskustan ryhmää johtaa jatkossa Mauri Pekkarinen, Kokoomuksen Ben Zyskowicz ja RKP:n Eva Biaudet.

Keskustan eduskuntaryhmä äänesti ryhmäpuheenjohtajastaan. Vuodesta 1979 eduskunnan jäsenenä ollut Pekkarinen voitti Seppo Kääriäisen äänin 26-22. Keskustan eduskuntaryhmä joutui valitsemaan itselleen uuden puheenjohtajan, koska ryhmää viime vaalikaudella luotsannut Aapo Saari putosi eduskunnasta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsi Zyskowiczin edelleen puheenjohtajakseen yksimielisesti. Myös ruotsalainen eduskuntaryhmä oli Biaudet´n takana yksimielisesti. Varapuheenjohtajina ovat Henrik Lax ja Ulla-Maj Wideroos. Kristillisen liiton eduskuntaryhmä valitsi koko entisen johtonsa uudelleen. Puheenjohtajana jatkaa Jouko Jääskeläinen ja varapuheenjohtajina Päivi Räsänen ja Sakari Smeds. Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä järjestäytyy myöhemmin iltapäivällä.

Eduskunnan puhemiehen vaali toimitetaan huomenna. SDP on suurimpana eduskuntaryhmänä lähtenyt siitä, että eduskunnan puhemies valittaisiin tässä vaiheessa sen piiristä. Puhemiehen paikka otetaan uudelleen tarkasteltavaksi sen jälkeen, kun on nähty, mitkä puolueet ovat mukana uudessa hallituksessa. Jos puhemieheksi valitaan sosiaalidemokraatti, todennäköinen ehdokas on Jukka Mikkola. Hän joutuu luopumaan tehtävästä, jos SDP:n Paavo Lipponen jatkaa pääministerinä uudessa hallituksessa. Keskusta on eduskunnan toiseksi suurimpana ryhmänä vaatinut puhemiehen paikkaa itselleen.

Puolueiden voimasuhteiden muuttuminen vaaleissa tulee heijastumaan valiokuntapaikkojen ja valiokuntien puheenjohtajien tehtävien jakoon. Vaalitappion kokeneet sosiaalidemokraatit esimerkiksi joutuvat luopumaan EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtajuudesta. Paikka tulee kokoomukselle tai keskustalle. Alustavissa neuvotteluissa on kaavailtu, että suuren valiokunnan puheenjohtajuus tulee sille ryhmälle, joka ei saa eduskunnan puhemiehen paikkaa. Uudet valtiopäivät avataan keskiviikkona, minkä jälkeen myös hallitusneuvottelut voivat virallisesti alkaa. Presidentti Martti Ahtisaari on jo ilmoittanut antavansa tunnustelijan tehtävän SDP:n puheenjohtajalle Paavo Lipposelle.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.