Mainos

Pekkarinen esittelee sittenkin Sipoo-päätöksen

Pekkarinen ehti jo jäävätä itsensä esittelystä, koska on aiemmin ottanut selkeästi kantaa pakkoliitosta vastaan.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen esittelee sittenkin valtioneuvoston torstaisessa istunnossa Sipoo-päätöksen. Aiemmin hän oli jäävännyt itsensä oikeuskansleri Paavo Nikulan esteellisyystulkinnan perusteella. Taustalla oli se, että hän oli ottanut selkeästi kantaa pakkoliitoksia vastaan. Pekkarinen esittelee päätöksen hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen sijaisena.

Pekkarinen perusteli ratkaisuaan sillä, että tulevan oikeuskanslerin Jaakko Jonkan tulkinta esteellisyydestä eroaa jossain määrin Nikulan tulkinnasta. Pekkarinen sai Jonkalta kirjallisen selvityksen esteellisyystulkinnasta viime torstaina.

Jonkka ei sinänsä suosita Pekkarista esittelemään asiaa. Hän mielestään ei ole kuitenkaan olemassa juridisia perusteita puuttua asiaan, jos Pekkarinen ottaa osaa päätöksentekoon. Aiemmin Pekkarinen oli noudattanut Nikulan astetta tiukempaa esteellisyystulkintaa.

- Minun tulkinnallani tässä on sillä tavalla selvä ero, että minä katson voivani osallistua päätöksentekoon, Pekkarinen perusteli.

Pekkarinen muistutti, että vastakkain olivat Helsingin Sanomien ja oikeuskanslerin tulkinta jääviydestä. Hänelle ei ollut epäselvyyttä, kumman auktoriteetin linjaa hän noudatti.

- Oikeuskansleri on se henkilö, joka valvoo valtioneuvoston jäsenten toimien lainmukaisuutta, hän tiivisti.

Vanhanen pohtii

Myös pääministeri Matti Vanhanen on jäävännyt itsensä päätöksenteosta, koska hän on julkisesti ollut tukemassa Helsingin hanketta liittää osa Sipoosta Helsinkiin. Tänään ei ollut vielä varmuutta siitä, aikooko hänkin osallistua päätöksentekoon, kun Sipoo-asia esitellään.

Myös Vanhanen oli saanut Jonkalta lausunnon esteellisyydestä. Vanhasen kerrottiin vielä tutustuvan itse päätösasiakirjoihin ja päättävän myöhemmin tällä viikolla, miten hän menettelee.

Pekkarinen teki myös selväksi, että hänen kantansa itse Sipoo-asiassa eroaa esittelevän virkamiehen kannasta. Pekkarinen vastustaa Sipoon alueiden liittämistä pakolla Helsinkiin. Hän aikoo liittää valtioneuvoston pöytäkirjaan lausuman, jossa hän selostaa perustelujaan. Hän uskoo, että siihen saattaa liittyä joku muukin ministeri.

Pekkarinen myöntää, että totta kai Helsinki tarvitsee maata rakentamiseen. Mutta tapa, jolla merkittävä osa kuntaa siirretään toiseen vastoin kunnan kantaa, ei ole hänelle mieleen.

Kuntaliitokset kuuluvat hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen vastuulle. Hän on kuitenkin esteellinen, koska hän on ollut Helsingin valtuustossa tekemässä päätöksiä Sipoo-asiassa. Pekkarinen on hänen ensimmäinen sijaisensa. Vielä viime viikolla vallalla oli se kuva, että asian esittelee Kiviniemen toinen sijainen, maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Kiviniemen ohella jäävejä ovat kolme muuta Helsingin valtuuston jäsentä. He ovat Sipoo-asian valmistelussa keskeisessä osassa ollut asuntoministeri Jan Vapaavuori, opetusministeri Sari Sarkomaa ja oikeusministeri Tuija Brax.

Vanhasen ja Pekkarisen mahdollisten jääviyksien taustalla on ollut lähinnä se, että tässä asiassa valtioneuvoston päätöksessä on tavallaan piirteitä oikeuslaitoksen päätöksestä, sillä siitä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.