Mainos

Pekkarinen esittää valtioyhtiölain uudistamista

Nykyinen valtioyhtiölaki ei ota huomioon valtion osittain omistamien yritysten pörssilistauksia.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen esittää valtionyhtiölain kokonaisuudistusta. Vuonna 1991 säädetty valtionyhtiölaki on Pekkarisen mukaan useilta osin vanhentunut ja monessa suhteessa vaikea soveltaa.

- Kokonaisuudistus näyttää paremmalta vaihtoehdolta kuin yksittäisten säännösten tekninen tarkastaminen, Pekkarinen sanoi valtion omistajapolitiikkaa käsitelleessä seminaarissa.

Uudistamista kaipaa muun muassa valtionyhtiön määritelmä nykylaissa, jossa ei lainkaan oteta huomioon valtion osittain omistamien yhtiöiden pörssilistausta. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi Stora Enso, TeliaSonera, Fortum, Finnair, Rautaruukki ja Kemira. Tiettävästi tarkoitus on, että jatkossa valtionyhtiöiksi kutsuttaisiin vain valtion kokonaan omistamia pörssilistaamattomia yrityksiä kuten VR, Altia ja Suomen Posti.

Muissa yhtiöissä valtio esiintyisi vain sijoittajana muiden joukossa. Ainoastaan Fortumiin ja Finnairiin liittyisi normaalin sijoittajaedun ohella muita yhteiskunnallisia intressejä.

"Valtion rooli uuden yrittäjyyden synnyttäjä"

Pekkarinen haluaa myös jatkaa ja nopeuttaa valtion omistamien yritysten yksityistämistä. Ministeri perusteli kantaansa kysymällä, eikö valtion rooli tulisi olla uuden yrittäjyyden synnyttäjä.

Pekkarinen toisti niinikään ministeriön selvittäneen nykyisten myyntivaltuuksien riittävyyttä ja lisätarpeita. - Valtion rooli uuden ajan omistajapolitiikassa on syytä olla toinen kuin muutama vuosikymmen sitten, ministeri selvitti.

Lahti: Rahat irti

Pekkarisen esitys valtion roolista uusien yritysten synnyttäjänä sai laajaa tukea seminaarissa. Muun muassa kansanedustaja ja S-ryhmän entinen pääjohtaja Jere Lahti vaati valtion rahoja irti sieltä, mistä ne ovat saatavissa, ja niiden sijoittamista bio- ja nanoteknologian kaltaisiin tulevaisuuden aloihin kärsivällisen omistajan roolissa.

Svenska handelshögskolanin professori Eva Liljeblom puolestaan näki valtiolla roolin kehittyvien pienten kasvuyritysten rahoittajana.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 13.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.