Mainos

Pekkarinen: Energiateollisuuden lisättävä uusiutuvan energian käyttöä

Ministeri toivoo saavansa selvityksen joulukuuhun mennessä. Kasvihuonekaasujen vähentäminen vaatisi Pekkarisen mukaan kivihiilen ja öljyn käytön lopettamista sähkön ja lämmöntuotannossa melkein kokonaan.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan kovin edessä olevista energiahaasteista on uusiutuvan energian käytön lisäämisvelvollisuus.

- Ilmasto- ja energiastrategiassa on löydettävä uskottavat keinot muun muassa kasvihuonekaasujen (CO2-päästöjen) radikaaliin vähentämiseen, uusiutuvan energian mittavaan lisäämiseen ja energian käytön jatkuvan kasvun pysäyttämiseen, Pekkarinen sanoo.

Ministerin mukaan uusiutuvan energian kapasiteetin lisäys ei onnistu markkinaehtoisin keinoin ydinvoimakapasiteetin samanaikaisen lisäämisen kanssa.

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ainakin 30 prosenttilla seuraavan 15 vuoden aikana vaatii ministerin mukaan kivihiilen ja öljyn käytön likipitäen lopettamista sähkön ja lämmöntuotannossa.

Kivihiili ja öljy tuottavat keskimäärin 15 miljoonaa CO2-tonnia. Liikenne aiheuttaa noin 12 miljoonaa tonnia CO2-päästöjä.

- Vähenemiä on saatava aikaan sekä päästökauppasektorilla että sen ulkopuolella, Pekkarinen toteaa.

Kauppa- ja teollisuusministeri toivoo, että energiateollisuus toimittaisi joulukuuhun mennessä omat vaihtoehtonsa uusiutuvan energian merkittäväksi lisäämiseksi.

- Energiateollisuus on toistuvasti kieltänyt aidosti toimivien ja realististen vaihtoehtojen käyttöön ottamisen. Valtiovalta ei voi mielestäni rakentaa uusiutuvan energian lisäysstrategiaa pelkän retoriikan varaan, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan uusiutuvan energian lisäystä voidaan vauhdittaa kolmella pääkeinolla:

1. Verottamalla päästöllisiä energiamuotoja nykyistä vielä radikaalisti enemmän ja poistamalla eräillä uusiutuvilla vielä jäljellä olevat verot.

2. Nostamalla valtion uusiutuvan energian investointeihin myöntämä tuki moninkertaiseksi.

3. Ottamalla meilläkin käyttöön useiden muiden maiden tapaan uusiutuvan energian syöttötariffit tai vihreät sertifikaatit.

Pekkarinen puhui Sähkömarkkinat 2007 -seminaarissa Helsingissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.