Mainos

Pekka Sauri: Kulttuuri kannustaa työhön, ei lepoon

Työ vie suomalaisten ajan entistä tarkemmin. Vuorokauden kaikista tunneista lepoon, harrastamiseen ja parisuhteen hoitoon riittää yhä pienempi siivu.

Kansallisen hyvinvointibarometrin mukaan yli puolet vastaajista kokee ettei heiden aikansa riitä lepäämiseen, harrastuksiin tai ihmissuhteisiin. Taloustutkimus haastatteli yli 6600 suomalaista Terve.fi-hyvinvointiportaalille.

Mielenterveyden keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Saurin mukaan vastauksia voi peilata suomalaiseen kulttuuriin.

Saurin mukaan kyselyn tulokset ovat voittopuolisesti positiivisia, koska suomalaiset voivat kuitenkin ihan hyvin. Silmiinpistävää hallituksen puheenjohtajan mielestä on juuri se, ettei aika riitä lepäämiseen.

Sauri pohtii MTV3:n haastattelussa, onko työhön orientoituminen suomalaisen kulttuurin erityispiirre, vai onvatko työelämän vaatimukset koventuneet?

- Se on varmaan sellainen asia, mitä pitäisi jatkossa kysyä kysyä ihmisiltä, että kokevatko he tämän omaksi valinnakseen, Sauri miettii.

- Minulla on sellainen käsitys, että suomessa on työpainotteinen kansallinen kulttuuri. Löytyy se luterilainen työmoraali. Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi tienaaman. Sellaista katsotaan kieroon, joka ei tee työtä.

Sauri nostaa esiin myös toisen suomalaiseen kulttuuriin kiinteästi liitettävän puolen. Kovinkaan moni ei uskalla sanoa voivansa huonosti.

- Ihmisten pitää voida hyvin. Harva sanoo suoraan, ettei voi hyvin. Se on toinen täkäläisen kulttuurin ilmiö, että viimeiseen asti kiistetään kaikki ongelmat. Täytyy pärjätä, menestyä ja onnistua, muuten kaikki on luuseriutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.