Pekka Pouta: Valkea joulu on oikeastaan todennäköisempi kuin lumeton joulu, paitsi näillä alueilla – "Tämähän on aika varma tapaus"

Tuleeko joulusta luminen? Pekka Pouta esittelee lupaavat kartat 5:29

Tuleeko valkea joulu, millainen on uusi vuosi? Tätä kaikkea voi meteorologi Pekka Poudan mukaan jälleen spekuloida, kiitos uuden kuukausiennusteen. Ja hyvältähän se alkaakin näyttää!

Pouta näyttää kartalta, miten säätilanne Suomessa kehittyy tai vähintäänkin saattaa kehittyä seuraavien neljän viikon aikana. Kuukausiennusteen aluksi Suomessa vaikuttavat Venäjän-tuulet.

– Alussa Etelä-Suomi on miltei kylmempi kuin normaalisti. Se on tuo idän virtaus. Mutta sitten lämpötila kohoaa ennen jouluaattoa vähän keskimääräistä lämpöisempiin lukemiin ja sen jälkeen taas viilenee.

– Jos miettii joulunalusviikon ja joulun säätä, kuukausiennuste tarjoaa meille 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ja silloin keskimäärin etelärannikollakin on sellaiset nelisen astetta pakkasta. Ennusteen perusteella olisimme vähän pakkasen puolella, eli ei niin paha!

Sadetutka lupaa myös hyvää

Seuraavaksi Pouta suuntaa katseensa seuraavien viikkojen sade-ennusteeseen.

– Tässä näkyy hyvin voimakkaasti Norjan vuoristo ja sen kuivuus. Loppu on yhtä tyhjän kanssa, ei mitään signaalia missään käytännössä, Pouta tulkitsee oheisella videollakin näkyvää tilannetta.

– Norjan vuoriston tilanne tarkoittaa sitä, että vielä joulunalusviikollakin on jonkinnäköinen itävirtauksen mahdollisuus. Eli on mahdollista, että meille puhaltaisi pidemmän aikaa idän kantilta.

Kaksi viimeistä viikkkoa "kohtalaisen talvisia"

Seuraavaksi Pouta siirtyy tarkkailemaan kuukausiennustetta painekäyrien osalta. Siitä selviää, että korkeapaineen alue on ensin Venäjällä.

– Näyttää vahvasti, että loppujoulukuusta korkeapaineen alue lähtee siirtymään kohti pohjoista. Ensi viikolla korkeapaine käväisee sen verran pohjoisessa, että näyttää, sieltä pääsisi sadealueita Etelä-Suomeen.

Olomuodoltaan nämä sateen ovat Poudan mukaan kuitenkin "ihan mitä sattuu".

– Lunta, räntää ja vettä...

Kuukausiennusteen mukaan kaksi viimeistä viikkkoa ennen vuodenvaihdetta olisivat lämpötilaltaan keskimäärisiä koko Suomessa eli  Poudan sanoin "kohtalaisen talvisia".

Valkoinen joulu entistä todennäköisempi

Entä mitä tämä kaikki tarkoittaa valkoisen joulun odottajille? Poudan mukaan se alkaa näyttää entistä todennäköisemmältä,

– Tämähän on aika varma tapaus, Se, missä nyt on lunta, on joulunakin lunta. Salpausselän eteläpuolelta Vaasan pohjoispuolelle kulkee mielestäni rantu, jonka pohjoispuolella on jonkinnäköinen lumipeite, Pouta kertoo ja näyttää, missä lumiraja Suomessa nyt menee.

– Sademäärät eivät mitään kummoisia ole, ei nyt mistään yli 10 sentistä puhuta, mutta jonkin verran ainakin pitäisi lunta tämän viivan pohjoispuolella olla.

Epävarminta aluetta joululumen suhteen ovat perinteisesti lounaissaaristo ja etelärannikko ja niin on tänäkin vuonna. 

– Meri on niin lämmin, että heti jos tuulee lounaan puolelta enemmän, maa on helposti mustana.

– Mutta nyt sanoisin, että valkea joulu on oikeastaan todennäköisempi kuin lumeton joulu ihan kaikkialla muualla lounaisinta saaristoa ja Ahvenanmaata lukuunottamatta. Sen verran lupaavalta tilanne alkaa näyttää ja mennään vähitellen kohti talvisempaa säätä. Kyllä se siitä, Pouta tsemppaa.


Lue myös:

    Uusimmat