Mainos

Pekka Pouta: Valkea joulu lähes varma etelässäkin

Sää viilenee joulua kohden mentäessä, ja sunnuntaista alkaen kaikki sateet ovat lunta. Meteorologi Pekka Poudan mukaan valkea joulu on siis ainakin lähes varma etelää ja jopa Ahvenanmaata myöten.

Valkean joulun ystävät voivat tänä vuonna huokaista helpotuksesta. Vesisateiden ja suojakelien jälkeen sää on viilenemässä juuri ennen joulua.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että viikonlopun jälkeen koko loppuvuosi on talvinen. Jo sunnuntaiksi koko maahan virtaa kylmää ilmaa. Vaasa–Turku väliselle rannikkovyöhykkeelle tulee sakeita lumikuuroja. Pohjoiseen on tulossa jopa kireitä pakkasia.

–Heti kun taivas selkenee, pakkanen ampaisee pohjoisessa yli 20 asteeseen. Etelämpänäkin, jos jotain sataa, se on lunta. Ensimmäinen mahdollisuus siihen, että lumiaukko tilkkiytyy kunnolla, on sunnuntaina.

Tällä hetkellä yli 10 senttiä lunta on lähinnä Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella. Sunnuntaihin mennessä Vaasa–Mikkeli-linjan pohjoispuolelle tulee lunta lisää yli 5 senttiä.

Helsinkiin ja Turkuun lunta jopa 10 senttiä

Ensi viikolla ollaan Poudan mukaan koko maassa tukevasti pakkasen puolella.

Maanantaina voi pyryttää lunta Lounais-Suomessa ja etelärannikolla. Tiistaista eteenpäin paikallisemmat lumisateet ovat mahdollisia koko etelä- ja keskiosissa maata.

–Samalla pakkanen kiristyy niin, että etelässäkin on päivisin noin 5 pakkasastetta. Pohjoisen selkeillä alueilla päästään noin 25 asteen pakkaslukemiin.

Vähiten lunta on jouluna todennäköisesti Tampereen seutuvilta Etelä-Suomen sisämaahan ulottuvalla kaistaleella.

–Ensi viikon lumisateet ovat paikallisia. Näyttää kuitenkin todennäköiseltä, että koko maassa on jouluna ainakin vähän väriä maassa. Jos maanantain pyry tulee kunnolla Lounais-Suomeen, Turussakin voi olla jouluna noin 10 senttiä lunta. Veikkaisin, että myös Helsingissä on lunta viimeistään tapaninpäivään mennessä kymmenisen senttiä.

–Ensi viikosta näyttää alkavan koko maassa kaiken kaikkiaan kylmä jakso, joten jouluksi kannattaa kaivaa toppatakit ja pitkät kalsarit esiin, Pouta toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.