Mainos

Pekka Pouta: Tämä voi olla koko talven kylmin viikko

Viikko on kylmä koko maassa, mahdollisesti talven kylmin osassa maata. Etelässäkin pakkaslukemat voivat käydä 20 asteen tienoilla.

Talvi tuli kunnolla maan etelä- ja keskiosaan vasta viime viikonloppuna.

– Keskimäärin helmikuu on talven kylmin kuukausi etelä- ja länsirannikolla. Varsinkin tällaisina jäätalvina, jolloin meri pysyy pitkään sulana vuodenvaihteen jälkeen, talven pakkashuippu on helposti vasta helmi- tai maaliskuussa. Tämä viikko voi kuitenkin olla saman tien talven kylmin viikko maan etelä- ja keskiosassa, sillä pitkät ennusteet eivät ennakoi kylmää lopputalvea. Ensi viikolle ennustetaan jo vähän lauhempaa säätä, kun korkeapaine väistyy Suomesta itään, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Tuore kuukausiennuste nostaa lämpötilan jo kuukauden vaihteessa keskimääräistä lämpimämmäksi ja tekee Islannin ja Norjan välille matalapaineen.

– Tämä muuttaisi Suomen sään lauhemmaksi, pilvisemmäksi ja sateisemmaksi helmikuun alkupuoliskolla, sanoo Pekka Pouta.

Sekä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen että yhdysvaltalaisen NOAA:n pitkät ennusteet ovat yksimielisiä siitä, että lopputalvi olisi selvästi keskimääräistä lauhempi.

– Pitkät ennusteet eivät vielä ole kovin luotettavia, mutta jos näin vahva viesti vaihtuisi keskimääräistä kylmempään lopputalveen, olisin valmis heittämään koko ennusteet toistaiseksi roskikseen. Lisäksi päivät pitenevät kovaa vauhtia. Helmikuun loppupuolella selkeinä päivinä aurinko leikkaa jo pakkashuiput päivisin pois, toteaa Pekka Pouta.

Talven tähän mennessä kylmin lukema mitattiin 9. joulukuuta Sodankylän Vuotsossa, -39,7 astetta.

– Siihen ei välttämättä enää päästä, sanoo Pekka Pouta.

Pitkät ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Eteläänkin -20 astetta?

Tämä viikko jatkuu siis kylmänä. Heikkoja lumikuuroja tulee paikoin.

– Etelässä pakkanen voi vielä kiristyä loppuviikolla niin, että yli 20 asteen pakkaset ovat etelässäkin mahdollisia, ennustaa Pekka Pouta.

Viime yönä koko Suomen kylmin lukema mitattiin Inarissa, -33,1 astetta. Esimerkiksi Tampereella yön alin oli -22,1 astetta ja Helsingin Kaisaniemessä -15,1 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.