Pekka Haavisto: Valtakunnan sovittelija?

Mitä tulikaan sanotuksi tai luvatuksi, Pekka? MTV3:n Uutisten internetin vaalitoimitus kokosi presidentinvaalien toiselle kierrokselle äänestetyn vihreiden Pekka Haaviston keskeisimmät vaalipuheet yhteen pakettiin.

Kampanja-Pekka eli vaalislogan

Haavisto, 53, on valinnut sloganikseen "Valtakunnan sovittelija".

Näin hän pyrkii kuvailemaan selkeintä osaamisen aluettaan eli maailman kriisipesäkkeissä kerrytettyä neuvottelutaitoa.

Myös Haaviston kampanjasivuilla muistutetaan ehdokkaan ulkopoliittisesta kokemuksesta – ja isänmaallisuudesta.

Ilmasto-Pekka

Haavisto on antanut kampanjansa kuluessa ymmärtää, että ympäristöasioissa hänen Suomensa pyrkisi kulkemaan EU-maiden etujoukoissa.

Tämä tarkoittaa uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämistä, tiukempia ympäristöveroja esimerkiksi yrityksille ja paneutumista ilmaston muutoksen hidastamiseen. Ydinvoimaloita ei Suomeen enää rakennettaisi lisää ja suomalaiseen ydinjätevarastoon säilöttäisiin vain kotimaisten voimaloiden jätöksiä.

Kansalaisten hyvinvointia Haavisto-Suomi suojelisi huolehtimalla, että yhteiskunta kykenee tarjoamaan kaikille turvaverkon: kunnon koulutusta, työttömyysturvan ja vanhusten hoitoa.

Haaviston Suomessa suosittaisiin myös positiivista diskriminaatiota eli lisärahan suuntaamista vaikkapa kouluille, joissa opiskelee esimerkiksi paljon vähävaraisten tai vähemmän koulutettujen vanhempien lapsia. Laittomat lakot olisivat edelleen sallittuja. Homo- ja lesbopariella olisi oikeus avioliittoon.

Mutta kuten kilpakumppanillaan kokoomuksen SauliNiinistöllä ei Haavistolla ole näihin asioihin sanomista, sillä laki edellyttää häntä jättämään päätökset kotimaassa hallitukselle ja keskittymään presidentin tehtävistä keskeisimpään eli Suomen EU:n ulkopuolella harjoittamaan politiikkaan. Haavistolle tämä sopii: hän lähtisi heti rakentamaan Suomesta "rauhanvälityksen suurvaltaa".

Euro-Pekka ja Venäjän ohjukset

Eurossa ja eurooppalaisessa rahaliitossa Haavisto kuitenkin Suomen pitäisi. Hänen mielestään yhteisvaluutan puolesta on myös syytä taistella – loppuun asti.

Natoon Haavisto ei suomalaisia johdattaisi, vaikka rauhankumppanuus sotilasliiton kanssa säilyisi.

Venäjää ei Haaviston Suomessa määriteltäisi uhaksi, mutta varmuuden vuoksi venäläisten ohjusvarustelua seurattaisiin myös täällä "tarkalla silmällä".

Globalisaatiota sen sijaan pidettäisiin osin uhkana suomalaiselle hyvinvointivaltiolle. Jatkuvan talouskasvun periaattesta pyrittäisiin pois, sillä Haavisto-Suomessa sen arvioitaisiin uhkaavan koko maapallon tulevaisuutta.

Ensimmäiselle valtiovierailulleen tasavallan presidentti Pekka Haavisto matkustaisi puolisonsa, ecuadorilaisen Nexar Antonio Floresin kanssa Ruotsiin. Sen jälkeen vuorossa olisivat Viro ja Venäjä.

Demokratia-Pekka

Arvoistaan tärkeimmiksi Haavisto on listannut ihmisoikeudet, demokratian ja luonnonsuojelun – tässä järjestyksessä. Haaviston Suomessa presidentti myös säilyttäisi edelleen armahdusoikeutensa.

Suomalaiset valitsevat 12. presidentin sunnuntaina 5. helmikuuta.

Näkemykset on poimittu MTV3:n ja Ylen vaalitenteistä sekä HS:n ja HBL:n vaalikoneista.

Pekka Haavisto jo vuodesta 1990: katso, kuinka tyyli on vuosien saatossa vaihtunut!

Lue myös:

    Uusimmat