Mainos

Pekka Haavisto: Vaarana ajautua kylmään sotaan

Pekka Haaviston kertoo jo kesällä pelänneensä Ukrainan kriisin johtamista sotaan. 

–  Jo kesällä pohdin, että ollaanko Ukrainassa ylittämässä rajaa, joka voi käynnistää sodan. Tyypillisesti kriiseissä tapahtuu jotain, jonka jälkeen millään ei ole mitään väliä.  Tälläinen asia voi olla esimerkiksi malesialaisen koneen alas ampuminen. Se herättää valtavaa vihaa hollantilaisissa omaisissa ja muissa.  

Haaviston mukaan hällä väliä-tunne voi päästää pirun irti ja tappaminen alkaa toden teolla.

– Nyt vaaditaan jokaiselta kurinalaisuutta pidättäytyä liiasta voimankäytöstä, toteaa Haavisto.

Pekka Haavisto kertoo tienneensä presidentti Niinistön kutsusta Putinin luokse. Haavisto uskoo, että Ukrainan tämän hetkinen tilanne laukaisi tämän tapaamisen hetken.

– Nyt erittäin tärkeää on puhua Putinin kanssa, mutta myös Etyjin puheenjohtajamaan Sveitsin kanssa. Vain Etyj on kaikista liikkellä olevista rauhanneuvottelijoista päässyt keskusteluyhteyteen kaikkien osapuolten kanssa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi, taustoittaa Haavisto.

Haaviston mukaan tämä on uusi tilanne kaikille, kun maan rajoja muutetaan ilman sopimusta kuten Krimillä tapahtui. 

– Se on pelottavaa. Suomen ja muiden EU-maiden etu on palauttaa Eurooppaan vakaus, ettei tälläisiä toimia tapahtuisi lisää ja, jossa Krimin tilanne saataisiin jollakin tavalla lailliseksi, lisää Haavisto.

Suomen etu neuvotteluissa on tasa-arvoinen yhteiskunta 

Itsekin rauhanneuvotteluissa toimineen Haaviston mukaan suomalaiset sopivat rauhanneuvottelijoiksi.

– Meidän etu on, että meillä kohdellaan kaikkia ihmisiä samanarvoisesti eikä meillä ole luokkayhteiskuntaa. Suomalainen puhuu kouluja käymättömälle ja puskissa lymyävälle sissille samalla tavalla. Monille euroooppalaisille tämä on yllätys, valaisee Haavisto.

Haavisto pitää tärkeänä, ettei Venäjällä koeta eristeneisyyttä, jottei kukaan ymmärrä tai kuuntele meitä, sillä se on vaarallista konflikteissa.

– Niinistön onnistuminen kriisin ratkasemiksi jää nähtäväksi. Osapuolten näkemykset voivat olla erilaisia, mutta positiivisen lopputulokseen päästään, kun kaikki voi säilyttää kunnian ja arvostuksen. Ketään ei saa niin sanotusti lyödä 6-0. Muutoin vastapuolet alkavat miettiä revanssia, kun voimat ovat palautuneet, niin silloin isketään uudelleen. Hyvässä rauhansopimuksessa kaikki kokevat saaneensa jotakin opastaa Haavisto.

Haavisto pitää erityisen tärkeänä nyt sitä, että Ukrainan kriisistä ei kasva konfliktia, joka jakaa kaikissa asioissa idän ja lännen ja johtaa pitkäaikaiseen kylmään sotaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.