Pekka Haavisto sai raivokkaan purkauksen Etiopiasta – ei vaikuta toimintaansa: "Tietysti puolustavat omia näkökantojaan"

Etiopian ulkoministeriö kritisoi kovin sanoin ulkoministeri Pekka Haavistoa – ulkomaantoimittaja kertoo, mistä on kyse 4:42
Video: Etiopian ulkoministeriö kritisoi kovin sanoin ulkoministeri Pekka Haavistoa – ulkomaantoimittaja kertoo, mistä on kyse

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston Etiopian ulkoministeriöltä saama kritiikki ei toistaiseksi vaikuta hänen toimintaansa EU:n Etiopian-erityislähettiläänä.

Haavisto kertoo asiasta MTV Uutisten haastattelussa.

– Sen näkee sitten tässä tapahtumien saatossa, että jos tulee matkoja, niin miten niihin suhtaudutaan (Etiopiassa). Ehkä juuri tällä hetkellä, kaksi tärkeää matkaa olen kevään aikana tehnyt ja mahdollisesti kolmas matka suuntautuisi naapurimaahan Eritreaan, koska Eritrean joukkojen alueella on yksi ongelmia lisäävä tekijä, Haavisto perustelee.

Haaviston mukaan Etiopian johto oli sanonut hänelle suljettujen ovien takana ”tuhoavansa tigraylaiset sadaksi vuodeksi”. Haavisto varoitti EU:ta, että mainittu tavoite kuulostaa etniseltä puhdistukselta. Kommenteista uutisoitiin kansainvälisesti.

– Nythän tämän laukaisi informaatio EU-parlamentille, jolle tällä viikolla kerroin helmikuun ja huhtikuun matkasta. Nimenomaan siitä helmikuun matkan ilmapiiristä, jolloin vielä ongelmia ei nähty ja niiden laatua vähäteltiin, sitä tässä EU-parlamentille kuvasin.

Etiopian ulkoministeriö on haukkunut Haaviston kommentteja muun muassa vastuuttomiksi ja röyhkeän valheellisiksi. Ministeriön mukaan Haaviston ”älyttömät lausunnot osoittavat selvästi ymmärryksen puutteen Etiopiasta ja maan asukkaista”.

– He tietysti puolustavat omia näkökantojaan. Ihmisoikeuksistahan on meneillään YK:n ihmisoikeuskomissaarin selvitys ja varmaan kesän aikana tiedetään tarkemmin ihmisoikeusloukkausten mittakaavasta. Tietysti kaikki tiedot ovat huolestuttavia, mitä EU:n puolesta on saatu, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo myös puhuneensa asiasta EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin kanssa.

– Hän piti hyvänä, että EU-parlamentilla on hyvät tiedot siitä, mitä olen erityisedustajana tehnyt. Tällaisia reaktioita voi aiheuttaa, mutta kyse on ihmisoikeuksien kannalta vaikeista tilanteista Tigrayssa. Siinä mielessä tässä on tunteet pinnassa, Haavisto selventää.

Lue myös:

    Uusimmat