Pekka Haavisto kommentoi Anna Kontulan pidätystä Israelissa: "Asia tullaan selvittämään"

Pekka Haavisto kommentoi Anna Kontulan pidätystä Israelissa:"Asia tullaan selvittämään" 7:49

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) pidätysasia tullaan selvittämään.

Kansanedustaja Kontula pidätettiin eilen hänen ollessa matkalla aktivistiryhmän mielenilmaukseen Israelissa Gazan rajalla.

Kontulan mukaan Israelin poliisi otti hänet kiinni epäiltynä laittomasta maasta poistumisesta eli yrityksestä pyrkiä Gazaan ilman Israelin lupaa. 

Ulkoministeri Haavisto korosti, ettei tunne tapausta vielä kovin tarkkaan.

Kansanedustajien tehtäviin tulisi ministerin mukaan liittyä koskemattomuus, mutta toisaalta ulkomailla tulee myös noudattaa vierailumaan lakeja.

– En tiedä vielä tarpeeksi tapauksesta, mutta tietysti kansanedustajien ja heidän tehtäviinsä pitäisi liittyä koskemattomuus ja heidän tehtäviensä kunnioittaminen. Katsotaan mitä voidaan tehdä, ulkoministeri Haavisto kommentoi.

– Tietysti pitää myöskin aina toimia maiden määräysten ja sääntöjen mukaan. Selvitetään, mitä on tapahtunut ja miten voidaan auttaa, Haavisto sanoo.

Ulkoministeri Haaviston mukaan "asia tullaan selvittämään".

Haavisto ei kommentoi al-Hol-kuulemistaan

Haavisto oli tänään aamulla itse perustuslakivaliokunnan kuultavana menettelystään al-Holin suomalaisten suhteen.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen on arvostellut Haavistoa painostamisesta ja lainvastaisista päätöksistä al-Holin leirin suomalaisia koskevassa kysymyksessä. 10 oppositiokansanedustajaa pyysi ennen joulua perustuslakivaliokuntaa käsittelemään asiaa.

Haavisto ei kommentoinut päivällä kuulemistaan perustuslakivaliokunnan tahtoon vedoten.

Leiriltä on toistaiseksi tuotu Suomeen kaksi orpolasta. Haavisto ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, onko lisää tulossa.

– En voi ihan ajankohtaista tilannetta kommentoida. Viranomaiset tekevät omaa työtään, ja toimitaan sen periaatepäätöksen pohjalta, joka on Sanna Marinin hallituksessa hyväksytty.

Suomalaiset Irakissa "kohtuullisessa turvassa"

Lähi-idän kuumentunut tilanne on näkynyt Irakissa, jossa Suomella on yhteensä 80 sotilasta.

Suomalaisista valtaosa kouluttaa Pohjois-Irakissa kurdien Peshmerga-joukkoja taisteluun äärijärjestö Isisiä vastaan.

Erbilin monikansallisen OIR-operaation lisäksi suomalaisia on myös Bagdadissa.

Haaviston tietojen mukaan suomalaiset ovat omassa leirissään "kohtuullisessa turvassa", mutta normaalitilanteeseen ei ole vielä päästy.

Haavisto: Isku osui kilometrien päähän suomalaisista

Iranin vallankumouskaarti teki viime viikolla ohjusiskun Erbilin tukikohdan lähelle.

Sotilaat selvisivät tilanteesta naarmuitta. Haaviston tietojen mukaan ohjus osui muutaman kilometrin päähän suomalaisista, ja ministerin mukaan isku lieneekin kohdistettu tarkoituksella sivuun leiristä.

– Mutta sehän ei ole mukava tunne, jos kansainväliset kriisinhallitsijat ovat iskujen kohteena. Tästä tietysti olemme esittäneet paheksunnan myös Iranille, Haavisto sanoo.

Useat EU-maat ovat Haaviston mukaan lähettäneet sotilaita lomille esimerkiksi Kuwaitiin ja muualle rauhallisemmille alueille.

– Olemme kuulleet myös tietoja, että Irakin omat turvallisuusviranomaiset eivät ole hoitaneet tehtäviään samalla intensiteetillä kuin aiemmin.

Operaatioita ei voi jatkaa ilman Irakin sitoutumista

Tilanne Lähi-idässä on kärjistynyt Yhdysvaltojen surmattua vaikutusvaltaisen ja palvotun iranilaisen sotilaspäällikön Qassem Suleimanin.

Bagdadin kansainväliselle lentoasemalle tehdyssä iskussa kuoli myös irakilaisen puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Irakin parlamentti on vaatinut hallitusta perumaan avunpyyntönsä kansainvälisistä joukoista. Käytännössä parlamentti siis haluaa esimerkiksi suomalaiset joukot ulos maastaan.

– Irakin parlamentin päätös, joka vaati kaikkien kansallisten joukkojen lähtemistä maasta, on ikään kuin muodollisesti olemassa, Haavisto sanoo.

– Olen puhunut suoraan Irakin ulkoministeri Mohamed Ali Alhakimin kanssa, ja hän vähän vähätteli tätä parlamentin kantaa, se on ikään kuin kiihdyksissä tehty.

Uutta päätöstä siitä, haluavatko irakilaiset maahansa kriisinhallintaoperaatioiden joukkoja, ei ole toistaiseksi tullut. Haaviston mukaan Irakin on sitouduttava maassa olevien joukkojen turvallisuuteen.

– Muuten operaatioita ei voi jatkaa, Haavisto linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat