Mainos

Pekka Haavisto julkaisi lobbarirekisterinsä – listalla useita suuryrityksiä

Tapaamisissa puhuttu muun muassa yritysten näkymistä, saattohoidosta ja Malmin lentokentästä.

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) on julkaissut vaikuttamisrekisterinsä blogissaan. Haavisto haastoi poliitikot ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan omat lobbarirekisterinsä viime lauantaina.

– Tämä on tärkeää päätöksenteon avoimuuden kannalta, Haavisto kirjoittaa.

Rekisterissä, joka kattaa kuluneen vuoden, luetellaan ne 98 tapaamista, jotka Haaviston mielestä kuuluvat vaikuttamisrekisteriin. Listalta on jätetty pois muun muassa toiset kansanedustajat, perheenjäsenet sekä yksityishenkilöt, jotka ovat halunneet tavata kansanedustajaa omissa asioissaan.

Vierailijoiden listalla ovat muun muassa Wärtsilän, Finnairin ja Valmetin edustajat, Malmin lentokentän ystävät, Suomen Punainen Risti, Panimoliitto ja Saab Finland Oy. Setlementtiliiton kanssa tapaamisen aihe oli omistajaohjauskysymykset, ja Koivikkosäätiön edustajan tapaamisessa tutustuttiin saattohoitokodin toimintaan.

Yksityisasioistaan ministerille avautumaan tulleet eivät halua nimiään julki

Eduskunnan vieraslistat eivät ole sama asia kuin vaikuttamisrekisteri, Haavisto muistuttaa. Hän kertoo blogissaan, että suuri osa hänen tapaamisistaan tapahtuu eduskunnan ulkopuolella.

Eduskunnassa taas käyvät kansanedustajien vieraina ihan tavalliset kansalaiset ja äänestäjät, jotka eivät suin surminkaan halua nimiään julkisuuteen tai rekistereihin, Haavisto kirjoittaa.

– Minulla on eduskunnassa vuoden aikana käynyt muun muassa työpaikkakiusaamista kokevia, huumeita käyttävien lasten vanhempia, mielenterveysongelmista kärsiviä, lastensuojelun nuoria asiakkaita sekä omassa kotimaassaan painostuksen tai vainon kohteeksi joutuneita oppositiopoliitikkoja ja ihmisoikeustaistelijoita. Tällaisten ihmisten nimet eivät kuulu julkisuuteen, hän lisää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.