Mainos

Pekingissä yli miljoona ajettu kodeistaan olympialaisten tieltä?

Ihmisoikeusjärjestö Centre on Housing Rights and Evictions uskoo, että kodeistaan ajettujen määrä kasvaa olympialaisiin mennessä 1,5 miljoonaan. Kiinan hallitus kiistää jyrkästi, että se olisi pakottanut ihmisiä muuttamaan kodeistaan.

Kaikkiaan 1,25 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan Pekingissä vuoden 2008 olympialaisten valmistelujen alla, sanoo geneveläinen ihmisoikeusjärjestö Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE). Järjestö uskoo, että kodeistaan ajettujen määrä kasvaa kisoihin mennessä 1,5 miljoonaan.

Luvuissa on mukana häädön saaneita ja muuttamaan pakotettuja ihmisiä sekä sellaisia, joiden asumiskustannukset ovat nousseet heille liian korkeiksi tai elinympäristö muuttunut sietämättömäksi. COHRE:n mukaan monet on pakotettu muuttamaan lyhyellä varoitusajalla ja ilman kunnon korvauksia.

Järjestön mukaan tiedot perustuvat Kiinan hallituksen lausuntoihin ja dokumentteihin. Kiina kiistää asian jyrkästi. Se sanoo järjestön raporttia perusteettomaksi ja siinä mainittuja lukuja paisutelluiksi.

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Jiang Yun mukaan vähän yli 6000 asuntoa on tuhottu, mutta asukkaille on maksettu käteiskorvaus ja heille on järjestetty kunnollinen asunto tilalle. Hän vakuutti lehdistötilaisuudessa, ettei yksikään perhe ole joutunut muuttamaan kokonaan pois Pekingistä olympialaisten vuoksi.

Peking kasvaa nopeaa tahtia, ja pekingiläisten pakkomuuttoihin on muitakin syitä kuin olympialaisten valmistelut. COHRE myöntää, että sen luvuissa on mukana myös ihmisiä, jotka olisivat joutuneet muuttamaan ilmankin olympialaisia. Järjestön johtaja Jean du Plessis korostaa kuitenkin, että pakkomuutot ovat yleistyneet merkittävästi sen jälkeen kun Peking valittiin olympiakaupungiksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.