Mainos

Pekingin saastetilanne paisui katastrofaaliseksi – ihmisten jo vaikea hengittää

Pekingin ympäristökeskus on antanut ensimmäistä kertaa historiansa aikana oranssin varoituksen kaupungin asukkaille, kun ilman laatu muuttui viikonloppuna katastrofaalisen huonoksi.

Ns. PM 2,5 hiukkasten arvot nousivat jopa lähelle tuhatta kuutometriä kohti. Jo yli sadan nousevaa PM 2,5 arvoa pidetään terveydelle haitallisena.

Ympäristökeskuksen omien mittareiden yläraja on 500, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain lähetystön mittarit raportoivat saastearvoja huomattavasti yli näiden arvojen.

Näkyvyys on ollut alle 200 metriä. Monia valtateitä on jouduttu sulkemaan ja lentoja peruutettu.

Sairaalat ovat täyttyneet astmapotilaista sekä vanhuksista ja lapsista, joiden on vaikea hengittää. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja välttämään kaikkea ulkoliikuntaa, joka ei ole välttämätöntä. PM 2,5 hiukkaset ovat vaarallisia, koska ne kulkeutuvat suoraan keuhkoihin ja verenkiertoon. Hengityssuojat on myyty kaupoista monin paikoin loppuun.

Tilanne jatkuu vaarallisena ainakin viikon puoliväliin saakka. Sen jälkeen sääennustukset lupaavat voimistuvia tuulia.

MTV3 Uutisten Pekingin kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo myös odottelevansa nyt kunnon tuulia.

– Pyrin välttämään ulkona liikkumista. Ilma haisee pahalle, kuin poltelulle hiilelle. Olen itse tuntenut lievää päänsärkyä ja nukun tavallista huonommin, Saraste kertoo.

– Liikenne, hiilellä lämmitys ja tehtaiden saasteet ovat täällä suuri ongelma. Kun siihen lisätään korkeapaine, joka on pysynyt poikkeuksellisen pitkään paikallaan, on olo kuin höyrykattilassa, kuvailee Saraste.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.