Peking sai 2008 kesäolympialaiset

Kiinan pääkaupunki Peking järjestää vuoden 2008 kesäolympialaiset. Peking voitti Kansainvälisen olympiakomitean äänestyksen toisella kierroksella perjantaina Moskovassa.

Peking sai toisella kierroksella yli puolet annetuista äänistä eli 56 ääntä. Toronto sai 22 ääntä, Pariisi 18 ja Istanbul 9 ääntä. Ensimmäisellä kierroksella kilpailusta putosi Japanin Osaka. Kesäolympialaiset Kiinan Pekingissä vuonna 2008 ovat todennäköisesti kalleimmat koskaan järjestetyt olympiakisat. Kisojen hintaa lisää se, että Peking on varannut rahaa 20 miljardin dollarin eli noin 140 miljardin markan arvosta kaupungin kasvojen kohotukseen ja peruspalvelujen rakentamiseen.

Kaikkiaan kisahanketta on Kiinassa kuvattu yhdeksi suurimmista projekteista sitten Kiinan muurin rakentamisen. Asiantuntijat ennustavat, että kisojen kokonaiskustannukset nousevat 1606 miljoonaan dollariin eli 11,2 miljardiin markkaan. Tuloja Kiinan on arvioitu saavan 1625 miljoonaa dollaria, jolloin voitoksi jää vaatimattomat 19 miljoonaa dollaria eli 133 miljoonaa markkaa. Kiinalle, jonka talous kasvaa maailmantalouden vaikeuksista huolimatta yli seitsemän prosentin vuosivahtia, kisoista saatava voitto on kuitenkin toissijaista kansallisen ylpeyden rinnalla.

Peking on panostanut etenkin kaupunkikuvansa rakentamiseen vihreämmäksi. Tällä haavaa Peking kuuluu maailman kymmenen saastuneimman kaupungin joukkoon, mutta suunnitelmien mukaan vuoteen 2007 mennessä kaupungin ilma voidaan luokitella hyväksi tai erinomaiseksi 70 prosenttia vuodesta. Samana vuonna 90 prosentin busseista ja 70 prosentin takseista on määrä käyttää polttoaineenaan maakaasua. Kiina aikoo myös perustaa pääkaupunkiinsa 12000 hehtaaria uusia viheralueita, rakentaa uusia stadioneja ja olympiakylän 17600 urheilijalle.

Saastuneisuuden lisäksi toinen este Kiinan olympiahankkeen tiellä on ollut sen huono ihmisoikeustilanne. Diplomaattilähteiden mukaan tilanne on vain huonontunut siitä, kun Peking hävisi äänestyksen vuoden 2000 kisoista Sydneylle kahdeksan vuotta sitten. Ihmisoikeustilanteen korjaaminen on Pekingille vaikeampaa kuin saastuneisuuden, koska sitä ei voida ratkaista rahalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat