Mainos

Pekan tarina: Taisteli kahdesta velkavankeudesta takaisin elämään

Lea Linneon kohtalo ikuisesta velkavankeudesta kosketti saman kokenutta kohtalontoveria "Pekkaa", joka halusi antaa Lealle mieluisen joululahjan.

Pekan pikavipit ovat yhä ulosotossa, mutta velka lyhenee koko ajan. Pekka ei halua kertoa karua kohtaloaan omalla nimellään.

Myös hänestä kuten Leastakin on tullut hyväntekijä, joka auttaa muita.

– Leaa on harhautettu siinä, että velkoja ei voi saada koskaan anteeksi. Jos velat ovat olleet perinnässä yli 15 vuotta, niin velat saa anteeksi, väittää "Pekka"

Näin "Pekka" kirjoittaa:

Hei Raija!

Olen kokenut samaa ja neuvoisin,  jos Lea on ollut ulosotossa  yli 15v. niin silloin velat poistuvat, näin laki määrittelee asian.

Kertoisitko ystävällisesti Lealle. Saataisiin hänelle mieluinen Joululahja. Yksin ei jaksa taistella järjestelmää vastaan.

Hyvää alkanutta viikkoa ja joulun odotusta.

Ajattelin laittaa hyvän kiertämään - vaikkakin näin meilillä.

 Terveisin "Pekka"

  "Velkaneuvoja taisteli rinnallani oikeudessa"

Pekka on kokenut nahoissaan 90-luvun laman, sillä hän sai maksettavakseen yli kahden miljoonan markan velat. Hän takasi ystävänsä yrityslainan ja oma yritys meni sen sileän tien nurin, kun takaus lankesi maksettavaksi.

– Jos epäonnistut yrittäjänä, olet yhteiskunnan vihollinen numero yksi. Pitäisi olla mahdollista aloittaa uudestaan kuten Yhdysvalloissa.

Pekka sanoo keränneensä pitkään voimia hakeakseen velkasaneerausta miljoonavelalleen.

– Velkasaneeraus on niin vaikea ja monimutkainen. Siinä tarvitaan paljon erilaisia papereita. Minut pelasti ystävällinen velkaneuvoja, joka auttoi tekemään hakemuksen. 

– Sain kuitenkin käräjäoikeudesta hylkäävän päätöksen, mutta velkaneuvoja vei asian hovioikeuteen. Se kesti taas pari vuotta, mutta lopulta pääsin velkasaneeraukseen.

Pekka elää kituutti ja maksoi viisi vuotta velkojaan.  

– Pääsin pois maksuhäiriölistalta. Sain puhtaat paperit, mutta avioliitto ei tätä kestänyt.

Pikavipit veivät itsemurhan partaalle

Pekka sairastui muutama vuosi sitten kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, joka vei hänet uudelleen taloudelliseen katastrofiin ja kuoleman porteille.

– Tuosta ajasta en muista kunnolla mitään. Enkä tiedä vielä tänäkään päivänä, mihin käytin 20 000 euron pikavipit. Se on pelkkää sumua päässäni.

Tässä vaiheessa puhelua Pekka liikuttuu niin, että ei pysty puhumaan. Muistot ovat niin kipeät, sillä itsetuhoisuus hallitsi tuota aikaa.

– Ei ollut ketään keneltä kysyä neuvoa. Velat olivat kasvaneet jo 27 000 euroon.

– Olin käynyt Auroran mielialahäiriökeskuksessa ja minulla todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon sain lääkkeet. 

– Olin niin umpikujassa ja epätoivoinen, että yhtenä päivänä otin lääkkeet, lähdin katsomaan sukulaiseni peliä ja laitoin vaimolleni jäähyväistekstiviestin.

– En löytänyt ulospääsyä umpikujasta. Välit lapsiinkin olivat katkenneet. Mutta sitten peliä katsellessani ajattelin, että minä pääsen helpolla toisin kuin muut, joille jää vain se paska.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi

Pekka kiittelee poliisin toimintaa, sillä vaimo hälytti poliisit. Pekka löydettiin puhelimen avulla.

– Poliisit tulivat luokseni ja hakivat sivuun. He kyselivät, olinko ottanut lääkkeitä. Ambulanssi oli jo tilattu. Kerroin, että olin ajatellut mennä Auroraan enkä ollut vielä ottanut lääkkeitä.

Pekka kertoo, että hän oli Aurorassa pari viikkoa ja pääsi jaloilleen.

– Tässä vaiheessa vaimolleni paljastui koko karmeus pikavipeistäni.

Pekka ei päässyt enää uudelleen velkasaneerukseen. Nyt hän maksaa ulosoton kautta pikavippivelkojaan 600 euroa kuukaudessa.

– Olen saanut velan kutistumaan jo 20 000 euroon. Korot eivät enää kasva. Nyt olen vanhuuseläkkeellä. Jos velkaa ei ole kuitattu ennen kuolemaani, niin ennen mahdollista perinnönjakoa vouti vie omansa.

Pekka neuvoo, että perintätoimistojen kanssa voi neuvotella.  Yksi perintätoimisto oli valmis antamaan osan veloista anteeksi, jos saa 30 prosenttia rahasta heti eikä 10 vuoden päästä.

Puhukaa, puhukaa, puhukaa

Leaa ja muita kohtalontovereitaan Pekka neuvoo puhumaan mielipahan pois, sillä tehtyä ei saa tekemättämäksi.

– Velkaongelmat ovat itseaiheutettuja, tosin niihin vaikuttavat sairaudet.

– Rimaa hipoen nykyinen vaimoni jäi rinnalleni. Hän ymmärsi, että olin sairas. Kunniotan ja arvostan häntä suunnattomasti.

Nykyään Pekka auttaa talousvaikeuksistaan huolimatta muita. Hän muun muassa auttaa köyhiä lapsiperheitä viemällä heille avustuspaketteja.

– Osaan nyt arvostaa elämääni ja perhettäni ihan toisella tavalla, siksi haluan auttaa ja tukea muita. Lean kokemukset saivat tunteeni nousemaan pintaan, Pekka huokaisee liikuttuneena.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.