Mainos

Pehmeitä keinoja avuksi valkoposkihanhiongelmaan

Ympäristöministeriön tutkimus muistuttaa, että valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja voidaan kannan rajoittamisen sijaan torjua esimerkiksi aitaamalla ruokailualueita.

Tutkijat esittävät pehmeitä keinoja valkoposkihanhien aiheuttamien haittojen torjuntaan. Ympäristöministeriön tutkijoiden mukaan kannan keinotekoiseen rajoittamiseen ei toistaiseksi ole tarvetta.

Valkoposkihanhi kuuluu luonnonsuojelulailla rauhoitettuihin lajeihin, jonka rauhoitussäännöksistä voidaan poiketa vain, jos muuta tyydyttävää ratkaisua ei löydy.

Ympäristöministeriön julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa etsitään juuri näitä ratkaisuja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhien aseman tekee ongelmalliseksi niiden aiheuttamat esteettiset haitat. Valkoposkihanhet likaavat ulosteillaan puistonurmikkoja ja uimarantoja.

Valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja voidaan kuitenkin minimoida muun muassa käyttämällä nurmikon kylvössä hanhille kelpaamatonta nurmiseosta ja istuttamalla niille avoimuutta vähentäviä pensaita, ruokailualueita aitaamalla, ulosteita keräämällä sekä lintuja karkottamalla.

Hanhien karkottaminen kuitenkin vaatii aina alueellisen ympäristökeskuksen luvan.

Valkoposkihanhia on nykyisin itäiseltä Suomenlahdelta aina Perämeren eteläosaan asti. Vahvimmat kannat ovat pääkaupunkiseudulla ja Turun Ruisalossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.