Pedofiilikin voi päästä nuoren tukihenkilöksi – taustan selvittämisessä aukkoja

Kuntien lastensuojeluviranomaiset eivät nykyisin pysty selvittämään lastensuojelun avohuollon vapaaehtoisten taustoja.

Lain mukaan vain työ- ja virkasuhteessa lasten ja nuorten kanssa työskentelevältä voidaan edellyttää toimittamaan rikosrekisteriote. Vapaaehtoiset, joita kunnat tai järjestöt kouluttavat tukityöhön, tekevät työtä ilman palkkaa ja siten myös ilman taustaselvityksiä. Lakia ollaan nyt muuttamassa, mutta vasta pakon edessä, kun EU sitä edellyttää.

Taustan selvitys jää omantunnon varaan

Kuopiossa hieman alle nelikymppinen mies pääsi nuoren pojan tukihenkilöksi. Hänet tuomittiin tämän hyväksikäytöstä yli kolmen vuoden vankeuteen.

Nuorten kahvilaa pyörittävien yhdistyksen nokkamiehet taas saivat tuomion huumausainerikoksista. Yhdistystä rahoitti myös kaupunki.

Edellisen kaltaiset esimerkit ovat mahdollisia, kun lastensuojelun ja kuntien nuoriin liittyvää toimintaa hoitavat vapaaehtoiset, joko suoraan kaupunkien hankkimina tai yhdistysten kautta.

Esimerkiksi tukihenkilötoimintaan hakeutuvilta kysytään alkuhaastattelussa myös taustaan liittyviä seikkoja, mutta jos kunnilla tai järjestöillä ei ole keinoja tarkastaa asioita, on mahdollista että nuorten lähelle hakeudutaan myös väärin perustein.

– Laissa on selvä porsaanreikä, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) MTV3:lle.

Vantaalla tiukka linja – laista huolimatta

Vantaalla tukihenkilöitä tarvittaisiin jatkuvasti enemmän kuin mitä tehtävään tarjoutuu. Kaupunki vetää silti tiukkaa linjaa, käytännössä kukaan ei pääse tukihenkilöksi ilman, että esittää otteen rikosrekisteritiedoistaan.

– Ei ole tullut vastaan ketään, joka ei suostuisi esittämään otetta, sanoo tukihenkilöohjaaja Jari Honka.

– Minä pyydän, että he toimittavat otteen, en vaadi. Mutta käytännössä: jos ei sitä tee, ei voi olla tukihenkilönä nuorelle.

Honka myöntää ristiriidan nykylain kanssa ja toivoo, että lakia pian muutettaisiin.

– Tiedän, että kunnilla on tässä erilaisia käytäntöjä ja laki selkeyttäisi pelisäännöt.

Helsingissä osa tukihenkilöiksi pyrkivistä toimittaa itse vapaaehtoisesti otteen rikosrekisteristään, mutta sitä ei varsinaisesti edellytetä. Tampereella sitä ei edes kysytä, sillä lain mukaan näin ei voi tehdä. Turku puolestaan ei enää itse hanki lastensuojelun vapaaehtoisia tukihenkilöitä vaan sen tekee kaksi järjestöä, jotka myöskään eivät voi edellyttää, että toimintaan mukaan haluava toimittaisi rikosrekisteriotteen.

Väkivalta- ja huumetaustaa ei huomioida uudessa laissa

Suomen on EU-direktiivin mukaisesti laajennettava seksuaalirikostaustan selvittäminen koskemaan myös lasten ja nuorten kanssa vapaaehtoisesti toimivia. Sen sijaan väkivalta- ja huumausainerikoksia ei vapaaehtoisilta saisi edelleenkään selvittää.

– Jos on rikosrekisterimerkintä siitä että on syyllistynyt seksuaalirikokseen, niin sitten ei ole syytä olla työskentelemässä lasten parissa, kommentoi ministeri Henriksson.

– Toisaalta, jos on merkintä, että on joskus nuoruudessa syyllistynyt lievään huumausainerikokseen, niin tilanne voi olla se että se on aika kohtuutonta että sitten vanhempana joutuu kärsimään siitä. Tässä täytyy miettiä tarkasti, mihin näitä rajoja sitten vedetään.

Lisäksi lakiin kirjataan vain toimijoiden oikeus selvittää vapaaehtoistyötä tekevän tausta, ei velvollisuutta. Eli jos joku kunta ei jatkossa haluaisi selvittää tukihenkilöiksi hakeutuvien taustoja, sitä ei ole pakko tehdä.

Tukihenkilöistä jatkuva puute

Useat kaupungit hakevat nettisivuillaan ja lehti-ilmoituksilla vapaaehtoisia lastensuojelun avohuollon tukihenkilöiksi.

– Haemme aikuisia, joilla omat asiat ovat kunnossa, sanoo Vantaan tukihenkilöohjaaja Jari Honka.

Tukihenkilöitä tarvittaisiin Vantaallakin selvästi nykyistä enemmän.

– Erityisesti miehistä on pulaa, Honka toteaa.

Tukihenkilöt voivat saada pientä kulukorvausta, mutta toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Vantaa haastattelee toiminnasta kiinnostuneet, ja kaksi kertaa vuodessa järjestetään kurssi. Tukihenkilöt tapaavat nuoria muutaman kerran kuukaudessa ja esimerkiksi harrastavat yhdessä nuoren kanssa. Tukihenkilöitä koskee vaitiolovelvollisuus, mutta heiltä ei edellytetä ammatillisia valmiuksia, vain halua auttaa ja olla ”tolkun aikuinen” nuoren tukena.

Lue myös:

    Uusimmat