Pavarotti on täällä

Maailman kuuluisin kultakurkku Luciano Pavarotti saapui perjantaina lehdistötilaisuuteen iloisesti laulaen ja suoraan suihkusta. Maestro oli pahoillaan myöhästymisestään - runsas akateeminen vartti - ja hymyili kuuluisaa aurinkoista hymyään.

Edellisen kerran Pavarotti lauloi Suomessa syyskuussa 1988 Helsingin juhlaviikkojen vieraana. Vuodet ovat kohdelleet häntä lempeästi: paljoakaan vanhemmalta 62-vuotias tähtitenori ei näytä istuutuessaan valkoinen froteepyyhe harteillaan vastaamaan kysymyksiin. Hiukset jopa näyttävät mustemmilta...

Pavarottin kaltaisia tähtiä meillä käy harvakseen, ja niinpä mediaa oli runsaasti paikalla: mikrofoneja ja nauhureita rivi pöydällä poliittisten tilaisuuksien malliin. Maestroa odotti melkoinen valokuvaajien ja kameramiesten muuri, ja kysymyksiä esitettiin niin englanniksi kuin italiaksi.

MM-jalkapallo jälleen mielessä

Pavarotti on tunnettu jalkapallofriikki, ja lehdistötilaisuudessa häneltä tiedusteltiinkin ensimmäiseksi, aikooko hän seurata jalkapallon seuraavia MM-kisoja, ja onko mahdollisesti luvassa jälleen kolmen tenorin yhteiskonsertti Rooman ja Los Angelesin malliin.
Pavarotti lupaili konserttia ystäviensä Placido Domingon ja José Carrerasin kanssa. Tosin häntä huolestuttaa, ettei Italia ole vielä varmistanut paikkaansa kisassa.

Pavarotti muistaa käyneensä Helsingissä aiemminkin ja mieleen on jäänyt lämmin yleisö, jollaisen hän odottaa kohtaavansa lauantainakin Helsingin Arenassa. Arenassa häntä kuulee noin 12500 hengen yleisö.
Konsertin orkesterina on Helsingin kaupunginorkesteri. Illan kapellimestari on Janos Acs. Toisena solistina on nuori sopraano Monica Colonna, joka on Pavarottin omia löytöjä. Colonna on Pavarotti-kilpailun voittajia.
Pavarotti on 1980-luvulta järjestänyt Philadelphiassa kilpailuja, joilla hän haluaa auttaa nuoria alkuun uralla.

Nuorten tukeminen sydämen asia

Maestrolle Philadelphian laulukilpailut ovat sydämen asia. Philadelphian kisassa menestyvät saavat tilaisuuden päästä lavalle laulamaan itsensä Pavarottin kanssa ja saavat näyttää taitonsa paikalla oleville agentille ja managereille. Tämä on rahapalkintoakin tärkeämpää, painottaa Pavarotti.
-Oma uranikin alkoi laulukilpailusta, hän huomauttaa.
Pavarotti voitti kilpailun vuonna 1961 Reggio Emiliassa, ja tästä ura lähti alkuun. Ennen voittoa hän oli vain haaveillut oopperalaulajan urasta.
Kun Pavarottilta kysytään suhdetta julkisuuteen, hän toteaa tottuneensa siihen vuosien mittaan.
-Kukaan ei tule tunnetuksi yhdessä yössä. Urani on jo kestänyt 36 vuotta, joten ei edes ympärillä häärivä media häiritse. Hekin tekevät työtään.
Pavarotti muisteli miten hän alkuvuosina jäi täysin varjoon esiintyessään esimerkiksi Joan Sutherlandin ja Mirella Frenin kanssa.
-Minusta ei välittänyt kukaan, lauloin kuinka hyvin tahansa.
-Nykyisin taitaisin huolestua jos kukaan ei minua huomaisi, hän velmuilee.
Lempiaariaansa Pavarotti ei katso voivansa mainita.
-Kuinka voisin nostaa Verdin, Puccinin, Donizzettin tai Mascagnin tuotannosta yhden erityisasemaan loukkaamatta kaikkia muita. Nautin aina eniten siitä aariasta, jota laulan, hän vakuuttaa.
Arenan konsertissa Pavarotti laulaa aarioita mm. Puccinin Madame Butterflystä, Turandotista ja La Bohemesta sekä Mascagnin Cavalleria Rusticanasta. Ohjelmassa on myös duetto Mascagnin Fritz ystävästä. Sen Pavarotti ja Colonna laulavat yhdessä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat