Mainos

Paukkupommit kiellettiin kokonaan

Railakas uudenvuoden vastaanotto pitää järjestää ilman paukkupommeja kuten ns. kiinalaisia tai tykinlaukauksia. Paukkupommien myynti ja käyttö on nykyään kokonaan kielletty. Kielto tuli lopullisesti voimaan lokakuussa.

Sen sijaan esimerkiksi papatit tai nallipyssyn paukut eivät kuulu kiellettyihin paukkupommeihin. Paukkupommit kiellettiin kolmesta syystä: paukkeen ja jytkeen aiheuttaman häiriön vuoksi, pommeilla aiheututetun ilkivallan kuten postilaatikoiden räjäyttämisen takia ja lopuksi pommeista tulleiden vammojen tähden: esimerkiksi kaksi vuotta sitten HYKSin silmäklinikalla hoidettiin vuodenvaihteessa kolmisenkymmentä tällaista silmävammaa.
-Silmäklinikalta otettiin meihin silloin hyvin huolissaan yhteyttä, muistelee toimialajohtaja Heikki Salonen turvatekniikan keskuksesta Tukesista.

Osa paukkupommeista myyty edelleen ulkomaille

Yksittäisten kansalaisten ja vähittäiskauppojen haltuun jäi yli vuoden mittaisesta siirtymäkaudesta huolimatta käyttämättömiä ja myymättämiä paukkupommeja.
-Ne on mahdollista esimerkiksi viedä Suomesta ulkomaille - maastavientiä koskevia säännöksiä noudattamalla - tai hävittää asianmukaisesti, kehotetaan Tukesista.

Osa paukkupommien maahantuojista on ottanut niitä takaisin vähittäiskaupalta ja vienyt niitä Suomesta pois, mm. Viroon. Tukesiin tuli syksyn mittaan kymmeniä yhteydenottoja kauppiailta asian tiimoilta.

Turvallinen hävittäminen

Turvallinen ja laillinen hävittäminen merkitsee käytännössä pommien toimittamista laitokseen, jolla on hävittämiseen tarvittavat tilat ja lupa hävittää räjähteitä. Tällaisia ovat mm. räjähdetehtaat. Tehtaat ottavat usein maksusta myös ulkopuolisia räjähteitä vastaan. Paukkupommit voi toimittaa Tukesiin, joka huolehtii maksutta niiden asianmukaisesta varastoinnista ja hävittämisestä.

Pommit on kuitenkin itse toimitettava Tukesin käytössä olevalle varastolle ja toimituksesta on sovittava etukäteen. Tukes kertoo vuodenvaihteessa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä myös tv:ssä.

Turvatekniikan keskus on lisäksi jakanut valmistajien ja maahantuottajien kautta ilotulitekauppiaille opaslehtisen, joka jaetaan ilotulitteiden ostajille. Myös poliisi ja paloviranomaiset satsaavat ilotulitteiden kaupan ja käytön valvontaan vuodenvaihteessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.