Mainos

Paukkupakkasia ja lunta pitää vielä odotella

Sateisen marraskuun jälkeen pakkaset ovat saapuneet eteläänkin, eikä sään pitäisi lauhtua ainakaan ihan lähiaikoina.

Lunta täytyy eteläsuomalaisten kuitenkin vielä odottaa, kertoo Forecan meteorologi Kristian Roine.

- Kuun alkupuoli näyttää vähälumiselta. Suomen itäpuolella on korkeapaine, joka pysyttelee aika pitkään paikoillaan, ja se ohjaa matalapaineita ja niihin liittyviä sateita länsipuolitse Jäämerelle. Sää jatkuu siis lähimmän viikon ajan enimmäkseen poutaisena.

Itsenäisyysviikonlopun molemmin puolin lämpötila vaihtelee nollasta viiteen pakkasasteeseen. Sää on melko pilvinen, joten pakkanen ei pääse kiristymään.

- Lauantain kuluessa pohjoisen yli itään liikkuu heikko sadealue, joten pohjoiseenkin tulee vain sentti tai pari lunta, Roine kertoo.

Meteorologi Roine muistuttaa, että jouluun on kuitenkin vielä aikaa, joten ajatusta valkoisesta joulusta hän ei vielä halua haudata.

Pysyvä lumi tulee keskimääräisesti etelärannikollekin joulukuun puolenvälin jälkeen.

- Viime vuosina on ollut montakin sellaista talvea, että pysyvä lumi on saapunut vasta tammikuun puolella. Se ei siis ole mitenkään tavatonta, jos pysyvä lumi viivästyy ensi vuoden puolelle etelärannikolla. Tosin muualla maassa se tulee jo aikaisemmin, Roine kertoo.

Vetinen marraskuu ei ollut poikkeus

Tämän hetkinen sää on keskiarvojen mukainen - joulukuun alussa ei kuulukaan olla vielä kireitä pakkasia. Vaikka marraskuu oli vetinen ja lauha, ei sekään ollut Roinen mukaan erityisen poikkeava säiden osalta.

- Samanlaisia säitä on joinain vuosina ollut jopa tammikuussa. Marraskuussa tuli kuitenkin melko pitkiä sadejaksoja, joten kuun sadekertymät tulevat olemaan pitkäaikaisia keskiarvoja suuremmat.

Jäätilanteen arvellaan olevan tänä vuonna ennätyksellisen heikko. Roinen mukaan pääsyy on lämmin ilma, mutta myös etelänpuoleiset tuulet, jotka voivat tuoda Suomen vesille lämmintä pintavettä.

- Sisävesien jäätymiseen vaikuttaa erityisesti järven syvyys. Matalat järvet saattavat jäätyä nopeastikin, jos on kovat pakkaset. Syvien järvien jäätyminen kestää huomattavasti pidempään. Ohut pintajää voi tulla nopeastikin, mutta ei sinne voi missään nimessä mennä kävelemään, Roine muistuttaa.

Keski-Euroopassa vallitsee laaja matalapaineen alue. Roinen mukaan lähimmän vuorokauden aikana etenkin Italiassa ja Alpeilla rankkasateet jatkuvat.

- Alpeilla sateet tulevat lumena ja etelämpänä sataa vettä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.