Mainos

Patrian Wiitakorpi vapautettiin poliisin pyynnöstä

Puolustuskonserni Patrian lahjusjupakassa vangittu ex-toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi on päässyt vapaaksi. Helsingin käräjäoikeus vapautti Wiitakorven keskusrikospoliisin pyynnöstä perjantaina aamupäivällä.

Wiitakorpea epäillään yritysvakoilusta, törkeästä lahjuksen antamisesta ja lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Rikosepäilyt liittyvät lahjustutkinnan Slovenian-haaraan.

Wiitakorpi ehti olla vangittuna kaksi viikkoa. Poliisi vaati alun perin Wiitakorven vangitsemista, koska sen mukaan oli syytä epäillä, että hän saattaisi sotkea tutkintaa eli esimerkiksi vaikuttaa todistajiin tai hävittää todistusaineistoa. Nyt tätä vaaraa ei enää ole, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist keskusrikospoliisista.

Patria-konsernin johtoryhmän jäsen ja Land&Armament -yksikön operatiivinen johtaja Veijo Vartiainen vapautettiin jo eilen. Hän haki käräjäoikeudelta pääsyä vapaaksi kaksi viikkoa kestäneen tutkintavankeuden jälkeen. Vartiainen oli vangittuna epäiltynä törkeästä lahjuksen antamisesta ja lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Ajoneuvokauppa etenee

Lahjusepäilyt liittyvät muutaman vuoden takaiseen kauppaan, jossa Patria myi Slovenialle 136 AMW-panssariajoneuvoa. Patria on kertonut, etteivät lahjustutkimukset vaikuta ajoneuvokaupan toteutumiseen vaan kauppa etenee epäilyistä huolimatta.

Patria luovuttikin pari viikkoa sitten kohukaupan ensimmäiset panssariajoneuvot Slovenialle. Viimeinen ajoneuvo on määrä toimittaa vuonna 2013.

Slovenian-kauppaan liittyvät rikosepäilyt nousivat esille viime keväänä. Panssariajoneuvojupakan ohella poliisi tutkii myös Patrian tekemiä tykkikauppoja Egyptin kanssa.

Wiitakorpi sai potkut Patrian toimitusjohtajan paikalta elokuussa, ja hänen tilalleen tuli Heikki Allonen. Yhtiön hallitus pyysi tuolloin Wiitakorpea jatkamaan ylempänä neuvonantajana. Pestin oli määrä jatkua ensi kevääseen, mutta toisin kävi. Patria ilmoitti viikko sitten, että Wiitakorpi erotetaan neuvonantajan tehtävästä.

Wiitakorpi sai jo aiemmin tässä kuussa lähtöpassit valtio-omisteisen Destian eli entisen tieliikelaitoksen hallituksesta.

Patrian omistavat Suomen valtio ja Euroopan avaruus-, puolustus- ja ilmailualan yhtiö EADS.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.