Mainos

Patrian toimitusjohtaja jättää paikkansa

Puolustuskonserni Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi jättää tehtävänsä yhtiön lahjusjupakan takia. Wiitakorpi luopuu toimitusjohtajan tehtävästä välittömästi, mutta jatkaa ensi kevääseen saakka uuden toimitusjohtajan neuvonantajana.

Patrian uudeksi toimitusjohtajaksi tulee Heikki Allonen. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Fiskarsin toimitusjohtajana. Allonen on ollut Patrian hallituksen jäsen viime keväästä saakka.

Keskusrikospoliisi on tutkinut Patrian Sloveniaan ja Egyptiin tekemiä kauppoja koskevia lahjusepäilyjä jo pitkään. Patrian mukaan yhtiön sisäisissä tutkimuksissa ei ole löytynyt näyttöä siitä, että Wiitakorpi olisi ollut tietoinen tai osallinen epäiltyihin rikoksiin.

Patrian hallituksen puheenjohtajan Risto Virrankosken mukaan toimitusjohtajan vaihdosta on pohdittu jo viikkoja, ja aloite tuli Wiitakorvelta itseltään.

Lahjusskandaalin tutkinta jatkuu

Puolustuskonserni Patrian lahjusjupakan tutkimukset keskusrikospoliisissa jatkuvat. Syytteiden nostamiselle on haettu lisäaikaa vuoden loppupuolelle, mutta epävarmaa on, riittääkö sekään. Kuulusteluja on vielä paljon tekemättä.

Keskusrikospoliisi epäilee törkeitä lahjusrikoksia kahdessa Patrian asekaupassa. Epäilyt koskevat konsernin yhtiöiden kauppoja Sloveniaan ja Egyptiin.

Egyptiä koskevassa esitutkinnassa on kyse epäillystä törkeästä lahjusten antamisesta kaupassa, jossa Patria myi kenttätykkien tuotantoteknologiaa Egyptiin. Myyjänä oli Patrian entinen konserniyhtiö Patria Weapon Systems (nykyisin Patria Land & Armament ).

Toisessa haarassa on kyse Patria Vehiclesin kaupoista Sloveniassa. Yhtiö myi lähes kolmellasadalla miljoonalla eurolla kuljetuspanssariajoneuvoja ja kranaatinheittimiä Slovenian maavoimille.

Vyyhdessä on ollut tutkintojen aikana kiinniotettuina, pidätettyinä ja vangittuina useita henkilöitä. Helsingin käräjäoikeudesta elokuun alkupuolella saadun tiedon perusteella Patria-jupakassa oli vangittuina yhteensä neljä ihmistä, joista kaksi poissaolevina.

Kauppojen yhteydessä esillä olleita rikosnimikkeitä ovat törkeä lahjuksen antaminen, lahjominen elinkeinotoiminnassa ja yritysvakoilu.

Patrian omistavat Suomen valtio ja Euroopan avaruus- puolustus- ja ilmailualan yhtiö EADS.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.