Mainos

Patrian liikevaihto jäi alle miljardin

Viidestä puolustustarvikkeita valmistavasta yhtiöstä muodostetun Patria-konsernin liikevaihto laski viime vuonna 995 miljoonaan markkaan. Tulos rahoituserien jälkeen oli 600 000 markkaa voitollinen. Saabin lentokoneiden alihankintojen suunniteltua nopeamman lopettamisen takia Patrian ensimmäisen vuoden tulos on kuitenkin tappiollinen.

Patria kirjasi Saabin alihankintojen lopettamisesta 20,5 miljoonan markan kulut ja näyttää viime vuodelta 16,9 miljoonan tappion. Yhtiön kannattavuus ei toimitusjohtaja Jorma Elorannan mukaan ole riittävä, vaikka kaikkien liiketoimintaryhmien Suomen toimintojen tulos rahoituserien jälkeen Finavitecia lukuunottamatta olikin voitollinen.

Patrian muodostaneiden yritysten vertailukelpoinen liikevaihto oli vuotta aiemmin hieman yli miljardi markkaa ja tulos rahoituserien jälkeen 11,7 miljoonaa tappiollinen. Niiden tilinpäätöksissä näytetty tappio oli 146 miljoonaa markkaa.

Viennin ja siviilituotannon osuus Patrian liikevaihdosta pysyi viime vuonna edellisen vuoden tasolla. Liikevaihdosta meni vientiin noin 35 prosenttia. Koko liikevaihdosta noin 40 prosenttia tuli viime vuonna siviilituotteista.

Finavitec suurin

Finavitecin liikevaihto oli 343 miljoonaa markkaa. Vammaksen liikevaihto oli 263 miljoonaa, Vihtavuoren 150 miljoonaa, Lapuan 142 miljoonaa ja ajoneuvojen 109 miljoonaa markkaa. Finavitecin liikevaihto kasvoi 58 miljoonaa, mutta ajoneuvoryhmän liikevaihto laski 68 miljoonaa ja Lapuan 16 miljoonaa markkaa vuotta aiemmasta.

Eloranta arvioi Patrian liikevaihdon kasvavan tänä vuonna tilauskannassa olevien hankkeiden tullessa luovutusvaiheeseen ja yhtiön tuloksen paranevan. Uusien tilausten saamiseen ja tilauskannan ylläpitämiseen nykyisellä tasolla liittyy Elorannan mukaan kuitenkin markkinatilanteesta johtuvia epävarmuuksia.
-Puolustusvoimien, erityisesti maa- ja merivoimien materiaalihankintamäärärahat ovat vielä alkaneena vuonna ja erityisesti vuonna 1999 niukat. Myös maavoimien valmiusyhtymien varustamisen tilausvaltuuden viivästyminen on hidastanut tarvittavien tuotekehitys- ja muiden projektien aloitusta ja luonut epävarmuutta liiketoiminnan suunnitteluun, sanoi Eloranta.

Patria sai viime vuonna uusia tilauksia runsaan 1,3 miljardin markan arvosta, mikä nosti tilauskannan vuoden lopussa 1,2 miljardiin markkaan. Merkittävimmät kohteet olivat Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjäohjelma sekä miehistönkuljetusajoneuvojen tilaus Hollantiin.

Liikevaihdon laskusta huolimatta Patria kasvatti viime vuonna henkilöstöään. Syynä olivat Elorannan mukaan myöhemmin tuloutuvat hankkeet. Vuoden lopussa Patrialla oli 2 347 työntekijää, joista Finavitecissa oli 1 001. Vuotta aiemmin työntekijöitä oli 2 280.

Patrian taseen loppusumma oli 1 156 miljoonaa markkaa, omavaraisuusaste 59 prosenttia ja nettovelkaantumisaste 18,9 prosenttia. Omaa pääomaa taseessa oli 608 miljoonaa markkaa, mistä osakepääomaa on 156 miljoonaa markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.