Mainos

Patrian lentäjäkoulun johtajille luettiin syytteet kolmen kuolemasta Taipalsaarella

Syyttäjä katsoo, että Patrian lentäjäkoulutuksen vastuuhenkilöt ovat vastuussa neljän vuoden takaisesta Taipalsaaren lentoturmasta.

Yksi lennonopettaja ja kaksi opiskelijaa kuolivat, kun harjoittelussa käytetyn koneen siivet irtosivat kesken lennon ja kone putosi Saimaaseen elokuussa 2008.

Rikossyytteiden puiminen alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Syytteet kolmesta kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta luettiin Patria Pilot Trainingin vastuulliselle johtajalle, koulutuspäällikölle ja päälennonopettajalle.

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi kolme vuotta sitten raportin, jonka mukaan turma mahdollisesti johtui lennolla olleen opettajan arviointivirheestä. Hän yliarvioi oman kykynsä reagoida oppilaan virheisiin ja oppilaan kyvyn suoriutua koneen oikaisusta. Koneen kiihtyvyys kasvoi niin suureksi, että sen siivet katkesivat.

Syyttäjän mukaan turman taustalla olivat myös Patrian koulutusorganisaation puutteet. Koulutuksessa oli paljon lennonopettajia, joista kukin opetti omalla tavallaan. Syytteessä todetaan, että oppilaat olivat kertoneet päälennonopettajalle riskialttiiden työmenetelmien käytöstä, mutta mitään ei ollut tapahtunut.

– Laiminlyönnit ovat aiheuttaneet sen, että opetustoiminnassa käytettiin epäyhtenäisiä koulutuskäytäntöjä jotka olivat osittain vaarallisia, vaaratilanteita ei raportoitu, jolloin työhön opastusta ja perehdyttämisjärjestelmää ei voitu kehittää eikä vaaratilanteita poistaa, kihlakunnansyyttäjä Tove Myhrberg perustelee perjantaina julkaistussa syytteessään.

Syytteen mukaan lentokoulutusvastaavien laiminlyönnit johtivat siihen, että lentokonetta käytettiin sellaiseen tehtävään, johon se ei sopinut. Turmakone oli malliltaan Piper PA-28R-200 Arrow II.

Syytetyt kiistävät

Kaikki kolme syytettyä kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Lentäjäkoulutuksen vastuullisen johtajan mukaan mitään ilmailumääräyksiä ei ole rikottu. Puolustus ihmettelee syytteitä myös sen vuoksi, että liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan Patria ei ole rikkonut asiassa mitään lentämiseen liittyviä säädöksiä.

Syyttäjä vaatii vastaajille sakkorangaistusta. Lisäksi Patria Aviationia tai Patria Pilot Trainingia vaaditaan maksamaan 10 000 euron suuruinen yhteisösakko. Myös muutamat uhrien omaiset vaativat korvauksia henkisestä kärsimyksestä sekä hautajaiskuluista.

– Syytteessä tarkoitettu rikos on yhtiön toiminnassa tehty, vastaajat ovat toimineet yhtiön puolesta ja hyväksi eikä yhtiön toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi, Myhrberg kiteyttää haastehakemuksessa.

Patrian omistaa pääosin Suomen valtio. Pilot Training on osa konsernin ilmailuyhtiötä Patria Aviationia.

Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen pahoitteli asiaa tänään MTV3 Uutisille.

– Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta. Asian selvittäminen on tärkeää, ja sen käsittely on vielä kesken. Koulu toimii Trafin valvonnassa ja noudattaa huolellisesti lentoturvallisuudelle ja koulutukselle asetettuja määräyksiä, Selonen kommentoi.

(16.8.2008)

(15.12.2009)

(15.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.