Mainos

Patrian Kroatian kauppoihin liittyvä lahjustutkinta valmistui

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen puolustusvälinekonserni Patrian Kroatia-haaran esitutkinnan. Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Neljää Patrian entistä johtajaa epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta Patrian ja Kroatian valtion välisissä ajoneuvokaupoissa vuonna 2007. Tutkinnanjohtaja Kaj Björkqvistin mukaan samat henkilöt ovat epäiltyinä myös Patrian Slovenian kaupoista.

– Epäillyt ihmiset ovat samoja, rikosnimikkeet ovat samoja, vain epäillyt lahjuksen ottajat ovat eri ihmisiä, Björkqvist sanoo.

Kauppojen aikaansaamiseksi maksettujen, epäiltyjen lahjusten yhteissumma liikkuu miljoonissa euroissa.

– Rikosepäily kohdistuu Patrian itävaltalaiselle agentille maksettuun 30 prosentin etumaksuun ja sen eteenpäin jakamiseen.

Kroatia tilasi Patrialta 85 panssaroitua ajoneuvoa vuonna 2007. Poliisi uskoo, että 112 miljoonan euron kaupat syntyivät lahjusrahan voimin.

Slovenia-kauppoja tutkittu osin päällekkäin

Poliisi alkoi tutkia Kroatian tilaamia ajoneuvokauppoja Patrian Slovenia-kauppojen lahjusepäilyjen myötä vuonna 2011.

Syyttäjä kiirehti Kroatia-tutkinnan loppuunsaattamista, sillä jos syytteet nostetaan, ne pyritään käsittelemään elokuussa alkavan Slovenian kauppoja koskevan oikeudenkäynnin yhteydessä.

– Kun epäiltynä on sanoma henkilöitä, niin lain mukaan syytteet tulisi käsitellä samassa yhteydessä, valtionsyyttäjä Jukka Rappe sanoo.

Sloveniaa ja Kroatiaa koskevia kauppoja on tutkittu osittain päällekkäin. Myös syyttäjä ja poliisi ovat tehneet yhteistyötä jo pidemmän ajan.

Sloveniassa maan entinen pääministeri Janez Jansa sai tuomion lahjuksen ottamisesta kesäkuussa. Hän on ilmoittanut valittavansa oikeuden päätöksestä. Myös suomalaiset epäillyt, entiset Patrian johtajat ovat kiistäneet rikosepäilyt ja jo Slovenia-haarassa nostetut syytteet.

Juttua on korjattu. Jutussa luki alun perin, että neljää Patrian entistä johtajaa epäiltäisiin törkeästä lahjuksen ottamisesta Patrian ja Kroatian valtion välisissä ajoneuvokaupoissa. Heitä epäillään kuitenkin törkeästä lahjuksen antamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.