Patrian Kroatia-kaupoista vaaditaan rangaistusta kolmelle

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa alkaa uusi "panssaritaistelu", kun Patrian lahjusjutun Krotia-haara etenee valmisteluistuntoon ensi maanantaina.

Syyttäjät vaativat kolmelle Patriaa edustaneelle tuomiota törkeästä lahjoman antamisesta ja yhtiölle yhteisösakkoa.

Kaikki syytetyt olivat mukana myös Slovenian-kaupoissa, joita koskevat syytteet Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi alkuvuodesta.

Asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan kaikki vastaajat kiistävät syytteet myös Kroatia-haarassa.

Yhteen vai ei? 

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ja kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki katsovat Slovenian- ja Kroatian-kauppojen edenneen niin samankaltaisesti, että ne pitäisi puida yhdessä. 

Syyttäjät aikoivat kuulla avainhenkilöä, itävaltalaista konsulttia, vasta Kroatia-haaraa käsiteltäessä.

-Se jäi tyystin tekemättä, kun jutut yllättäen erotettiin, Rappe harmittelee. Hän olisi ennen Slovenia-päätöstä kuullut mielellään myös rahansiirtoihin osallistuneen miehen tarinan.

Palautuspyynnön harvinaisuudesta kertoo se, että Rappe teki sellaisen vasta toisen kerran yli 30-vuotisella syyttäjäurallaan.

-Toivon hovioikeuden keksivän yhdistämiseen tavan, joka ei vaadi koko Slovenian osuuden uudelleenkäsittelyä käräjäoikeudessa, mutta toisaalta antaa mahdollisuuden täyteen valituskierrokseen.

Turun hovioikeus oli alustavasti luvannut ratkaisunsa ennen maanantaita. Kun aikataulu osoittautui utopistiseksi, uudeksi määräajaksi asetettiin kesäkuu.

Normaalia kauppaa 

Sekä syyttäjät että puolustus pitävät Slovenian- ja Kroatian-kauppoja normaaleina mutta eri näkökulmista. 

Syyttäjien mukaan korruptio on tavanomaista sekä asekaupoissa että Balkanilla. Voitelurahoja kätketään konsulttipalkkioihin, jotka ovat alalla 5-10 prosenttia kauppahinnasta.

Puolustuksen mukaan puolustusvälineteollisuus tarvitsee yhteyksiä korkean tason päättäjiin, koska kaupat ovat suuria ja niihin liittyy vastakauppoja.

-Ei siis ole mitään omituista siinä, että patrialaiset ovat yrittäneet tavata Slovenian ex-pääministeri Jansaa tai Kroatian entistä presidenttiä Stjepan Mesiciä, asianajaja Leppiniemi sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat