Mainos

Patrialle suurtilaus

Teknologiakonserni Patria ilmoitti tänään saaneensa 25 vuotta kestävän sopimuksen siipien ilmaohjaimien toimittamisesta Airbusin uusiin A380-superjumboihin. Sopimuksen arvo on noin 425 miljoonaa euroa eli noin 2,5 miljardia markkaa.

Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi iloitsi, että sopimuksen myötä Patriasta tulee Airbusin strateginen kumppani. Aiemmin Patria on ollut Airbusille tavallinen alihankkija.

-Sopimus luo paremmat edellytykset yhteistyöhön Airbusin ja myös muiden lentokonevalmistajien kanssa, Wiitakorpi sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Strateginen kumppanuus tarkoittaa sitä, että Patria vastaa ilmaohjaimien eli spoilereiden suunnittelusta, testauksesta ja valmistuksesta. Kyse ei siten ole vain siitä, että Airbus lähettää Patrialle piirustukset ja Patria valmistaa, kuten yhtiöiden aiemmassa yhteistyössä A320- ja A340 -sarjojen osavalmistuksessa.

Insinööritaitoa ulkomailta

Suunniteltua 130 työntekijän supistusta Patrian ilmailutuotannossa uusi Airbus-sopimus ei kuitenkaan estä. Wiitakorven mukaan Patria tarvitsee kuitenkin nyt lisää pitemmälle koulutettua henkilökuntaa, sillä hankkeen myötä Tampereelle avataan 30 insinöörin suunnittelutoimisto.

-Tiettyä insinööritaitoa joudumme hankkimaan ulkomailta, Wiitakorpi kuvasi uusia tarpeita.

Airbus-sopimus muuttaa myös Patrian nykyisiä toimintatapoja siten, että osa nykyisistä toiminnoista lopetetaan ja osa ulkoistetaan. Patria Finavicompin myyntipäällikkö Tapani Huikuri kertoi, että ulkoistettavat toiminnot siirtyvät joiltakin osin suomalaisille alihankkijoille.

Keskittyminen huipputeknologiaan merkitsee komposiittituotantotilojen kaksinkertaistamista Jämsässä. 11 miljoonan euron eli 65,4 miljoonan markan investointi käynnistyy heti, kun sopimus on lopullisesti allekirjoitettu Airbusin kanssa lähiaikoina.

Sarjatuotannossa jättijumbon siipien ohjaimet työllistävät noin 80 henkilöä. Suunnitteluun käytetään 160 miestyövuotta.

Helikoptereiden osien tuotantoon edellytyksiä

Wiitakorven mukaan Suomen äskettäin tekemä päätös hankkia eurooppalaisia sotilashelikoptereita ei liity mitenkään Airbus-sopimukseen. Airbusin pääomistaja, eurooppalainen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälinekonsortio EADS valmistaa myös helikoptereita.

-Sopimus luo entistä paremmat edellytykset myös helikopterikomponenttien valmistukseen, Wiitakorpi kuitenkin ennakoi.

EADS tuli aiemmin tänä vuonna myös Patrian vähemmistöomistajaksi. Wiitakorven mukaan Airbus-sopimuksessa kyse oli silti aidosta kansainvälisestä kilpailutilanteesta siviili-ilmailun tiukan kilpailusäännöstön vuoksi.

Sarjatuotanto alkaa 2004

Ensimmäiset A380-superjumbon ilmaohjaimien testikappaleet Patria toimittaa vuonna 2003. Sarjatuotanto alkaa 2004, jolloin maailman suurimman matkustajakoneen on määrä lentää ensimmäisen kerran. Airbusin tarkoitus on valmistaa lähes 800 kappaletta 550-paikkaista A380-konetta vuosina 2005-2022. Tähän mennessä lentoyhtiöt ovat tilanneet 67 superjumboa.

Amerikkalainen Boeing, joka on Airbusin pääkilpailija, ilmoitti tällä viikolla supistavansa tuotantoaan huomattavasti. Syynä on lentoyhtiöiden syöksy ankariin talousvaikeuksiin Yhdysvaltain viime viikon terrorihyökkäyksen seurauksena.

Airbus ilmoitti eilen, ettei se suunnittele vastaavia supistuksia kuin Boeing. Myös Wiitakorpi kertoi Airbusin vakuuttaneen, että A380-hanke etenee aiempien suunnitelmien mukaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.