Mainos

Patria tavoittelee lisätilauksia Airbusilta

Patrian ilmailuteollisuus tavoittelee uusia tilauksia eurooppalaisen lentokonevalmistajan Airbusin projekteista, kertoi toimialajohtaja Seppo Seppälä Patrian uuden suunnittelutoimiston avajaisissaTampereella tänään. Patrialle on Seppälän mukaan jo tullut kyselyjä uusiin hankkeisiin osallistumisesta.

Patrian Tampereella avaama suunnittelutoimisto keskittyy lentokoneiden ja satelliittien suunnitteluun. Merkittävä kohde on Airbusin A380-jättikoneen siipien ilmanohjaimien eli spoilerien suunnittelu.

A380-koneen spoilerien suunnittelu- ja valmistussopimus on suomalaiselle ilmailuteollisuudelle merkittävä askel. Spoilerien valmistuksen arvioidaan antavan työtä 25 vuodeksi ja kerryttävän tänä aikana liikevaihtoa noin 425 miljoonaa euroa.

A380:n ensilento tapahtuu vuoden 2004 lopulla. Asiakkaat saavat ensimmäiset koneet vuoden 2006 keväällä. Konetta on tilattu nyt 97 kappaletta.

Uusi strategia tuotti tulosta

Tampereelle avattu suunnittelutoimisto on osa Patrian ilmailuteollisuuden uutta strategiaa, jossa valmistuksen lisäksi panostetaan myös suunnitteluun.

Aikaisemmin suomalainen lentokoneteollisuus pyrki lähinnä sopimusvalmistajan asemaan, mutta strategia ei osoittautunut menestykselliseksi. Nyt pyritään kumppaniksi, joka osallistuu myös hankkeiden suunnitteluun. Tämä vaatii entistä enemmän osaamista.

A380-hanke on Patrian uuden strategian menestystarina. Koneen suunnitteluun osallistuttiin vuodesta 1997 lähtien, vaikka varmuutta tilauksen saamisesta ei ollut. Lopulta tilaus tuli Patrialle juuri sen vuoksi, että se oli ollut mukana hankkeessa alusta alkaen.

A380-hankkeessa on nyt meneillään vaihe, jota kutsutaan vastuun siirroksi. Patrialla on hankkeen parissa suunnittelutehtävissä tällä hetkellä 35 henkeä, joista kymmenkunta Ranskan Toulousessa. Spoilerien suunnittelu alkaa olla jo loppusuoralla.

Tampere Jämsää houkuttelevampi

Patrian ilmailu- ja avaruusteollisuudessa on noin 60 henkilöä suunnittelu- ja tuotekehitystyössä. Väkeä on pestattu ympäri maailmaa, sillä henkilökunnassa on kahdeksan kansallisuuden edustajia.

Suunnittelua keskitetään Tampereelle, koska kaupungin sijainti houkuttelee paremmin kuin syrjäiseksi koettu Jämsän Halli, jossa tapahtuu tuotteiden valmistus. Myös korkeakoulujen läheisyys antaa etuja.

Uusi Pilotiksi nimetty suunnittelutoimisto sijaitsee Tampereen yliopiston lähellä Naulakadun varrella karussa teollisuustalossa, johon Patria on vaivihkaa kehittänyt mittavan osaamiskeskuksen. Talossa työskentelee jo noin 300 henkilöä Patrian eri yksiköissä. Tänään avatussa toimistossa on työssä noin 30 suunnittelijaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.