Mainos

Patria sai valmiiksi neljä kuljetuskopteria

Kuljetushelikoptereiden kokoaminen Patrian tehtailla Hallissa Jämsässä on päässyt hyvään vauhtiin. Tuotannossa on parhaillaan 21 kopteria, joista valmiiksi on saatu 4. Niistä ensimmäinen on jo luovutettu puolustusvoimien tarkistettavaksi.

Eurooppalaisen NHIndustries-yhtiön alihankkijana toimiva Patria kokoaa 50 kopteria, joista Suomi on tilannut 19. Tavoitteena on koota kaikki kopterit vuoteen 2013 mennessä.

Helikoptereiden kokoonpano työllistää parhaillaan noin 110 henkeä. Sovittujen toimitusten työllisyysvaikutus on yhteensä noin 750 henkilötyövuotta. Patria pyrkii hankkimaan lisätilauksia, joiden työllisyysvaikutus olisi samaa luokkaa.

Vuodessa koptereita kootaan 5-11. Yhden kokoamiseen on tuotannon alkuvaiheessa varattu 89 viikkoa. Patrian tavoitteena on tehostaa toimintaansa niin, että kopteri valmistuisi alle vuodessa.

Vastikään puolustusvoimien tarkistettavaksi mennyt kopteri ei ole ensimmäinen Hallissa koottu. Linjan ensimmäinen kappale luovutettiin toiselle pääasiakkaalle Ruotsille viime syyskuussa.

Yhteensä Suomen puolustusvoimat tilasi NHI:ltä 20 kopteria. Suomi vastaanotti kaksi viikkoa sitten koptereista ensimmäisen, Ranskassa valmistetun. Loput kootaan Hallissa.

Suomen oli alun perin määrä saada ensimmäiset kopterinsa jo vuonna 2005, mutta hanke viivästyi teknisistä syistä. Viime joulukuussa sovitun korvauspaketin mukaan NHI maksaa Suomelle viivästymisestä 20 miljoonaa euroa.

Korvauspakettiin kuuluu lisäksi NHI:n ja Patrian teollisen yhteistyön laajentaminen, joka tuo Halliin huomattavasti lisää teknistä osaamista. Patria kykenee jatkossa tarjoamaan esimerkiksi NH90-koptereiden huoltopalveluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.