Mainos

Patria pelkää puolustusvoimien säästöjen heijastusvaikutuksia

Puolustustarvikeyhtiö Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi pelkää puolustusvoimien säästöjen heikentävän yhtiön toimintamahdollisuuksia.

Wiitakorpi ei halunnut vielä tänään ennakoida, millaisiin ratkaisuihin Patriassa joudutaan sen tärkeimmän asiakkaan säästöjen vuoksi.

-Emme ole vielä saaneet yksilöityjä tietoja, mutta se on ihan selvää, että jos aiemmin suunniteltuja projekteja siirretään, sillä on suora vaikutus meihin, koska Suomen puolustusvoimat on edelleen meidän suurin asiakas, Wiitakorpi sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa kaikki riippuu nyt siitä, millaisia yksilöityjä ratkaisuja ministeriön, maavoimien, merivoimien ja ilmavoimien välisissä keskusteluissa tehdään.

-Nykyisillä tiedoilla emme odota positiivisia uutisia, Wiitakorpi suostui sanomaan.

Puolustusvoimien sisäisiä keskusteluja käydään parhaillaan. Sen jälkeen Patria odottaa saavansa tarkempaa tietoa, ja vasta silloin voidaan arvioida, millaista jälkeä säästöt Patriassa aiheuttavat. Myös mahdolliset henkilöstövaikutukset nähdään vasta sitten. Ruotsin puolustusvoimien säästöt olivat viime vuoden lopulla yksi syy henkilöstövähennyksiin Patrian Ruotsin yksiköissä. Ne rokottivat myös Ruotsin toimintojen tulosta.

-Kun Ruotsissa supistettiin lentotoimintaa, sillä oli suora vaikutus Ruotsin-yksiköihin, Wiitakorpi kertoi.

Ruotsin yksiköistä vähennettiin väkeä noin 25 prosenttia alle sataan. Vuoden lopussa Patrian palveluksessa oli hieman vaille 1900 työntekijää. Heistä noin 1800 on töissä Suomessa. Patrian viime vuoden liikevaihto oli miltei 359 miljoonaa euroa. Valtaosa siitä tulee puolustustarvikkeista ja niiden huollosta. Wiitakorpi ei kerro Suomen puolustusvoimien osuutta, mutta myöntää sen olevan merkittävä.

TETRA-verkoista voi avautua mahdollisuuksia

Wiitakorven mukaan Nokian tiistainen ilmoitus viranomaiskäyttöön tarkoitettujen TETRA-verkkojen todennäköisestä myynnistä eurooppalaiselle EADS:lle voi aikanaan tuoda joitakin yhteistyömahdollisuuksia myös Patrialle. EADS omistaa 27 prosenttia Patriasta.

-Totta kai me katsomme, onko (TETRA-verkkojen valmistuksessa) joitakin osa-alueita, joita voisi tehdä yhteistyössä. Heillä on sellaista osaamista, jota me voisimme kenties käyttää systeemirakentamisessa Wiitakorpi arvioi.

Puolustusteollisuuden lisäksi EADS:lla ilmailu- ja avaruusteknologiaa. EADS on lentokonevalmistaja Airbusin toinen omistaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.