Mainos

Puolustus: Trevoc piti Tulliin yhteyttä yhtä paljon kuin Aarnioon

Trevoc-vyyhdin käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa kymmenettä päivää.

Trevocin johtohahmon Pasi Pataman puolustuksen mukaan tiiviissä yhteydenpidossa Jari Aarnioon ei ollut mitään kummallista. Patama piti yhteyttä tulliin yhtä paljon tai jopa enemmän kuin Aarnioon.

Syyttäjän käsitys on se, että Aarnio järjesteli itselleen omistusta Trevocissa sekä samaan aikaan vaikutti poliisin ja Trevocin kauppoihin. Vyyhdissä on syytteessä yhdeksän ihmistä.

Niin Aarnion puolustuksen kuin Pataman puolustuksenkin mukaan tulli oli alkuvaiheessa tärkein seurantalaitteiden yhteistyökumppani.

Oikeudessa käsiteltiin puolustusten kirjallisia todisteita.

Tulli auttoi 

Patama oli aloittanut seurantalaitteiden uuden sukupolven laitteiden kehityksen työskennellessään keskusrikospoliisissa 2006-2007.

- Se oli hyshys-projekti, Pataman asianajaja Teppo Laine kuvasi.

Krp:n ja Pataman tiet erosivat riitoihin muutaman vuoden päästä, mikä johti Trevocin perustamiseen. Pataman mukaan häntä kiusattiin krp:ssä. Tietokoneet vietiin ja hänen piti istua päivät työhuoneessa tekemättä mitään.

- Edes päivän lehtiä ei saanut lukea, Laine sanoi.

Patama kirjoitti poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle kirjeen joulukuussa 2008, jossa hän kertoi kiusaamisesta sekä kritisoi keskusrikospoliisia ja poliisia yleisesti siitä, ettei siellä ollut asiantuntemusta tietotekniikkaan.

Patama irtisanottiin pian tämän jälkeen.

Tulli mukaan

Tulli oli tullut aktiivisesti Trevocin toimintaan mukaan ja poliisi lainasi sen laitteita muun muassa tutkiessaan miljoonaperijättären kidnappausta 2009.

Kesällä 2009 tullin virkamies kirjoitti ylistävän raportin Trevocin laitteista. Samaan aikaan Aarnio ajoi seurantalaitteita myös poliisin käyttöön ylijohdolta saatavalla erikoisluvalla.

Pataman puolustuksen mukaan tiiviissä yhteydenpidossa Aarnioon ei ollut mitään erityistä. Puolustus oli laskenut, että vuosina 2008-2010 Patamalta lähti kaikkiaan 81 sähköpostia poliisi.fi -emaileihin. Samana aikana tullin virkamiehille meni yli 300 sähköpostia.

Eräs tullin virkamies korjasi seurantalaitteiden koodia ja käänsi ohjelmistoa ruotsinkielelle. Puolustuksen mukaan Trevocin toimiston huonekalut tulivat tullista.

Viranomaiset ostivat Trevocilta tuotteita noin miljoonalla, josta tullin osuus oli noin 150000 euroa.

Jutussa ei ole syytteessä ketään tullin virkamiestä.

Koodinimille selitys

Syyttäjä on viitannut siihen, että Jari Aarniosta käytettiin Pataman ja Trevocin sähköposteissa muun muassa koodinimeä ”R”.

Pataman puolustus oli laskenut, että ”R” tarkoitti viesteissä kaikkiaan kolmeatoista eri henkilöä. Puolustus listasi muitakin lyhenteitä, joilla oli useita merkityksiä.

- Viesteissä käytettiin lyhenteitä, koska epäiltiin ulkomaisten tiedustelupalvelujen seuraavan Trevocia, puolustus totesi.

Osa Pataman todisteista on salaisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.