Pasilan putkapahoinpitelystä ei lisäsyytteitä

Tiedonkulku Pasilan putkapahoinpitelyssä ei johda esitutkintaan. Vartija-vahtimestari sai tuomion pahoinpitelystä viime lokakuussa.

Pasilan putkapahoinpitelyn tiedonkulun epäselvyydet eivät johda esitutkintaan. Tutkinnanjohtajaksi määrätty kihlakunnansyyttäjä Sari Aho katsoo, että jutussa ei ole syytä epäillä rikosta.

Helsingin poliisilaitos pyysi viime vuoden loppupuolella keskusrikospoliisia tutkimaan, onko joku syyllistynyt mahdollisesti rikokseen, kun laitoksen johto ei ollut saanut tietoa väitetystä putkapahoinpitelystä.

Ulkomaalaistaustainen mies sanoi tulleensa pahoinpidellyksi Pasilan poliisitalon säilytystiloissa elokuun loppupuolella 2006. Jutusta lankesi sittemmin poliisilaitoksen vartijalle 80 päivää ehdollista vankeutta. Vartija irtisanottiin viime lokakuisen tuomion jälkeen tehtävästään. Hän kiisti oikeudessa syytteet.

Keskustan poliisipiirin ylikomisarion sekä päivystävän komisarion kertoman mukaan esikuntaan oltiin asian tiimoilta yhteydessä puhelimitse jutun alkuvaiheessa.

Keskustan poliisipiirin johtaja Jussi-Pekka Lämsä lausui käsityksenään, ettei alkuvaiheessaan ollut asia varmaankaan jäänyt tuolloisen apulaispoliisipäällikön Jari Liukun tai laitoksen lakimiehen mieleen, jos asiasta on heille kerrottu. Epäiltyä pahoinpitelyä tutkittiin keskustan poliisipiirissä.

Aho katsoi annettujen selvitysten perusteella, että asiasta ilmoitettiin tuoreeltaan esikuntaan. Hän totesi, että vaikka ilmoitus olisikin jäänyt kokonaan tekemättä jo jutun alkuvaiheessa, teko ei täyttäisi virkarikoksen tai tuottamuksellisen rikoksen tunnusmerkistöä.

Ahon mukaan oli ymmärrettävää, että asiassa ei katsottu olevan tarvetta lisäinformointiin. Jutun tutkinnanjohtaja oli päätynyt esitutkinnan jälkeen siihen, ettei vartijoita ole syytä epäillä rikoksesta.

Poliisikomentaja pimennossa

Syyttäjä päätti nostaa jutussa syytteen. Uhrin asianajaja vaati vartijalle rangaistusta pahoinpitelystä. Tietoa syyteharkinnan tuloksesta ei kerrottu erikseen Helsingin poliisilaitokselle.

Tutkinnanjohtaja Ahon päätöksestä ilmenee, että poliisin ylijohto sai tiedon asiasta viimeistään 31. elokuuta 2007 ja Helsingin poliisilaitoksen johto 10. syyskuuta 2007, jolloin haasteasiakirjat ovat tulleet.

Poliisikomentaja Jukka Riikoselle tämä tieto ei kuitenkaan kulkeutunut. Poliisilaitos tiedotti lokakuun alussa, että Riikonen sai asiasta tiedon vasta siinä vaiheessa, kun juttu oli ollut jo esillä käräjillä.

Pahoinpitelyjupakan uutisoinnin jälkeen lokakuun alussa poliisiylijohtaja Markku Salminen ilmaisi olevansa tyrmistynyt, ettei tieto putkapahoinpitelystä ollut kulkenut poliisiylijohdolle.

STT sai hieman myöhemmin selville, että Salmiselle vietiin tieto putkapahoinpitelystä ennen kuin asiasta nousi julkisuudessa kohu. Poliisiylijohtajan alainen kertoi vieneensä valtakirjan ja asiaa valottavan paperin Salmiselle lähes kuukautta ennen kohua. Alainen piti mahdollisena, että Salmiselle vietiin myös jutun haastehakemus.

Salminen itse sanoi saaneensa vain avoimen asianajovaltakirjan allekirjoitettavaksi ilman selityksiä ja lukeneensa tapauksesta myöhemmin lehdestä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat