Mainos

Parveketupakointi voidaan kieltää

Kielto edellyttää kuitenkin terveysviranomaisten tarkastuskäyntiä ja näyttöä terveyshaitasta.

Parvekkeella tupakointi voitaisiin Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen mukaan jopa kieltää. Tupakoinnin kieltäminen kiinteistössä edellyttää kuitenkin terveysviranomaisten tarkastuskäyntiä ja näyttöä terveyshaitasta.

Kiinteistöjen tupakansavuongelmia käsittelevässä uudessa ohjeistossa ei puututa tupakointiin sisällä huoneistossa, mutta tupakointi parvekkeella voidaan ääritapauksessa terveydensuojelulain perusteella jopa kieltää. Lähtökohtana on sopiminen tupakoitsijan ja savusta kärsivän kesken.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus on laatinut yleisohjeet käsitellä tupakansavusta aiheutuvia ongelmia kiinteistössä. Ohjeisto tehtiin yhteistyössä Kiinteistöliiton, Isännöitsijäliiton, Allergia- ja astmaliiton sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kanssa.

Tupakkalaissa ei mainintaa

Kesäkuun alussa voimaan tulevassa tupakkalaki ei rajoita asunnossa tai kiinteistön parvekkeella tupakointia. Tupakkalain mukaan ympäristön tupakansavu on kuitenkin syöpävaarallinen aine.

- Uudet ohjeet on tehty yhtenäistämään kuntien terveydensuojeluviranomaisten, taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuita ja tehtäviä, kun he käsittelevät valituksia, jotka aiheutuvat tupakansavun kulkeutumisesta naapurin asuntoon, sanoo ylitarkastaja Matti Karuvaara sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksesta.

- On hyvä, että pelisäännöt selkiytyvät: rakennevikatapaukset kuuluvat taloyhtiölle, asukkaan aiheuttama terveyshaitta on kunnan terveysviranomaisten asia, toteaa toimitusjohtaja Tero Heikkilä Suomen Isännöintiliitosta.

Hän toteaa, että sopiminen tupakansavun vähentämiseksi yleensä auttaa, ääritapauksessa voidaan joutua kutsumaan viranomaisia hätiin. Parveketupakoinnin kieltäminen oikeusprosessilla kuitenkin voi tähänastisten kokemusten mukaan kestää jopa vuoden, ja päätöksestä voi valittaa.

Heikkilä toivookin taloyhtiöille mahdollisuutta kieltää terveyshaittoja aiheuttava tupakointi parvekkeella.

Oikeuskäytäntö vähäistä

- Jos taloyhtiössä on esimerkiksi vain yksi ketjupolttaja eikä kiinteistön rakenteissa ole vikaa, on kohtuullista, että terveydensuojeluviranomainen pystyy puuttumaan tupakointiin, huomauttaa Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Kiinteistöliitto pitääkin hänen mukaansa erityisenä ongelmana sitä, että tupakoinnin rajoittamisesta ei ole syntynyt riittävästi oikeuskäytäntöä, minkä vuoksi tilanne on epäselvä.

Taloyhtiöiden mahdollisuus kieltää tupakointi huoneistojen parvekkeilla voi Kärkkäisen mukaan olla lähtökohtaisesti vaikeaa.

Parveketupakointia ratkaistu jo oikeudessa

Parveketupakoinnista syntyneitä kiistoja on käsitelty myös eri oikeusasteissa. Kiinteistöliiton tietojen mukaan tosin vasta kaksi kertaa.

Korkeimmassa oikeudessa on parhaillaan ratkaisussa lempääläläisen taloyhtiön osakkaan kanne, koska yhtiö kielsi järjestysmääräyksellä tupakoinnin huoneistoparvekkeilla.

Tampereen käräjäoikeus hylkäsi vuosi sitten tämän kanteen, mutta osakas valitti päätöksestä Turun hovioikeuteen. Hovioikeus kumosi yhtiökokouksen kieltopäätöksen viime lokakuussa.

Hovioikeus piti rajoitusta kohtuuttomana sekä yksilönvapautta ja yksityiselämän suojaa rajoittavana. Kiellossa ei vedottu terveydelliseen haittaan eikä sitä myöskään osoitettu.

Vantaan ympäristökeskus puolestaan oli määrännyt taloyhtiön korjaustoimiin, koska tupakansavu siirtyi parvekkeelta avointen ikkunoiden ja parvekkeenoven kautta asukkaan asuntoon.

Korkein hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan, ettei terveyshaittaa eikä rakenteellista vikaa ole osoitettu ja kumosi ympäristökeskuksen päätöksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.