Mainos

Partisaani-iskuista kärsineet voivat ryhtyä hakemaan korvauksia

Laki valtion korvauksista Neuvostoliiton partisaani-iskujen kohteeksi joutuneille henkilöille tulee voimaan huomenna 1. syyskuuta. Lain perusteella voidaan myöntää kertaluoteinen 1500 euron korvaus partisaanihyökkäyksen kohteeksi vuosina 1939-1945 joutuneille, tiettyjen itärajan kylien asukkaille.

Korvauksen maksaminen edellyttää, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneilla on sairaus, jonka syntymisen todennäköiset syyt liittyvät tuolloin tapahtuneen hyökkäyksen aiheuttamaan poikkeukselliseen järkytykseen.

Hakemukseen oikeutettuja ovat Jatkosodan siviiliveteraanien yhdistyksen mukaan myös sellaiset, jotka menettivät toisen tai molemmat vanhempansa tai muun huoltajansa. Yhdistyksen arvion mukaan kertakorvaukseen oikeutettujen määrä on 600-700 henkilöä.

-Sodan aikana koko itärajan väestö oli partisaanihyökkäyksen muodostaman uhan alaisena, kun partisaaneja liikkui kylissä eri tarkoituksissa, kertoi Jatkosodan siviiliveteraanien puheenjohtaja Tyyne Martikainen.

Korvausta ei hänen mukaansa voida kuitenkaan maksaa sen perusteella, että partisaaneja liikkui lähistöllä tai henkilö joutui muutoin elämään hyökkäysuhan alla.

Partisaani-iskujen korvausta hakemaan oikeutetut voivat itärajan kunnissa pyytää hakukaavakkeita ja ohjeita mm. kuntiensa terveyskeskuksista. Hakukaavakkeita on saatavissa myös Valtiokonttorista.

Partisaani-iskuissa Suomen pohjoisen itärajan kyliin vuosina 1939-1944 kuoli kaikkiaan 176 suomalaista siviiliä. Näitä hyökkäyksiä sotilaspuolustusta vailla oleviin kyliin tehtiin mm. Lieksassa, Kuhmossa, Suomussalmella, Kuusamossa, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä.

Tuhoisin isku tapahtui heinäkuussa 1944 Sodankylän Lokassa, jossa surmattiin 22 siviiliä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.