Mainos

Partekin markkinat kasvoivat Brasiliassa

Konepajayhtiö Partekin markkinat Brasiliassa kasvoivat alkuvuonna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna selvästi. Traktoreiden vienti muihin Latinalaisen Amerikan maihin on kuitenkin vähentynyt.

Talousvaikeuksista kärsivillä eteläamerikkalaisilla ei ole varaa ostaa Brasiliassa tehtyjä traktoreita. Partek kertoi tänään, että sen tulos rahoituserien jälkeen parani tammi-huhtikuussa 24,6 miljoonaan euroon viime vuoden alun 22,2 miljoonasta.

Konsernin mukaan konepajatoiminnan kehitys on kääntynyt myönteiseksi heikon alkuvuoden jälkeen ja konepajaliiketoiminnan tilauskanta parani vuoden vaihteeseen verrattuna 14 prosenttia 322 miljoonaan euroon. Partekin saamien tilausten arvo sen sijaan oli tammi-huhtikuussa 577 miljoonaa euroa, verrattuna viime vuoden vastaavan ajan 603 miljoonaan.

Traktoritoiminnan liikevaihto supistui 11 prosenttia

Konsernin toiminta-alueista toiseksi eniten liikevaihtoa kerää traktoritoiminta, jonka liikevaihto oli alkuvuonna yli 171 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 11 prosenttia. Liiketulos heikkeni 9,4 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavana aikana kertyneestä lähes 11 miljoonasta. Tilauskanta kuitenkin parani vuodenvaihteeseen verrattuna.

Tilauskannan arvo oli huhtikuun lopussa yli 78 miljoonaa euroa eli noin kymmenen miljoonaa euroa parempi kuin alkuvuonna. -Brasiliassa markkinat kasvoivat selvästi. Sen sijaan vienti muihin Etelä-Amerikan maihin on vähentynyt, talousjohtaja Kari Heinistö selvitti tänään.

Heinistön mukaan Brasiliassa valmistetuista traktoreista noin neljännes menee vientiin. -Tilanne itse Brasiliassa on suhteellisen hyvä, mutta naapurimaiden talousongelmat näkyvät viennissä. Esimerkiksi argentiinalaisilla ei tällä hetkellä ole varaa ostaa tuotteitamme, Heinistö sanoi.

Kuormankäsittelyllä meni hyvin, metsäkoneilla sen sijaan ei

Kuormankäsittelyssä liikevaihto kasvoi ja sitä kertyi tammi-huhtikuussa noin 130 miljoonaa euroa, verrattuna viime vuoden vastaavan ajan 122 miljoonaan. Liiketulos parani 2,6 miljoonasta eurosta peräti 6,6 miljoonaan sisäisten tehostamistoimien ja aikaisempaa paremman kysynnän ansiosta. Partekin henkilöstön määrä väheni alkuvuonna eniten juuri kuormankäsittelyssä. Koko konsernissa työntekijöiden määrä on suunnilleen vuoden 1998 alun tasolla. Kuormankäsittelyssä tilauskanta oli huhtikuun lopussa lähes 93 miljoonaa euroa eli noin 11 miljoonaa euroa parempi kuin vuoden vaihteessa.

Metsäkoneet eivät alkuvuonna menneet Euroopassa eivätkä etenkään Pohjois-Amerikassa kaupaksi entiseen tapaan. Metsäkoneiden liikevaihto väheni noin kymmenen miljoonaa euroa vajaaseen 73 miljoonaan ja liiketulos keveni viiteen miljoonaan euroon yli kahdeksasta miljoonasta. Tilauskanta kuitenkin puolitoistakertaistui vuoden vaihteesta ja se oli huhtikuun lopussa reilut 30 miljoonaa euroa.

Konsernijohtaja Christoffer Taxellin mukaan liiketoiminta-alueiden tavoitteena on kasvattaa liikevoiton osuus kahdeksaan prosenttiin liikevaihdosta. Koko kuluvan vuoden tuloksen arvioidaan jäävän viime vuoden tasolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.