Mainos

Partek kertoo suunnitelmistaan

Kamppailu konepajakonserni Partekista saa tänään uuden käänteen, kun Partek kertoo yhdistymissuunnitelmistaan KCI Konecranesin kanssa.

Partek ja nosturivalmistaja KCI Konecranes ovat suunitelleet fuusiota jo pitkään. Hissiyhtiö Koneen eilinen ostotarjous Partekista tuli yhtiölle yllätyksenä. Partekin omistajista valtio on ollut suopea Koneen tarjoukselle konepajayhtiöstä. Partekin muut isot omistajat, ruotsinkieliset säätiöt, pitävät tiettävästi fuusioita Konecranesiin mieluisampana vaihtoehtona.

Partekin konsernijohtaja Christoffer Taxell on luvannut tiedot Partekin ja KCI Konecranesin yhdistymissuunnitelmista jo aamupäiväksi. Taxellin mukaan aikanaan Kone-yhtiöstä aikanaan irrotettu KCI Konecranes sopii tuotteiltaan hissiyhtiötä paremmin Partekin kumppaniksi.

On kuitenkin epätodennäköistä, että valtio ilmoittaa vielä tänään, kummalle yhtiöistä se myy osuutensa Partekista, sillä kauppa vaatii valtioneuvoston hyväksynnän.

Partekin myynnistä valtio saisi tarvitsemaansa rahaa. Toisaalla vaakakupissa ovat poliittiset paineet siitä, kenelle valtio yrityksiään myy. Partekin kohdalla mukana on myös kielipolitiikka, kun yhtiötä omistaville ruotsinkielisille säätiöille Partek on yhtä tärkeä kuin oma pankki, Aktia.

Partekissa valtio on toiminut vielä kahteen suuntaan: Ministeriö on neuvotellut Koneen kanssa ja valtion edustaja Partekin hallituksessa taas on ollut sopmassa fuusiota toisen yhtiön kanssa. Ainakin tämä osoittaa todeksi sen, minkä valtio on itsekin myöntänyt, että sen ei ole järkevää olla omistajana muuten kuin maan turvallisuuden kannalta olennaisissa yhtiöissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.