Mainos

Parkkisakot eivät hetkauta diplomaatteja – tuttu maa tilastokärjessä

Suomessa, lähinnä Helsingissä toimivat diplomaatit keräävät vuosittain satoja pysäköintivirhemaksuja. Niistä maksetaan vain noin viidesosa.

Syynä maksujen laiminyöntiin on se, että ne eivät mene perintään. Parkkisakkojen kuningaskerääjä on Helsingin rakennusviraston tilastojen mukaan ollut parina viime vuonna Venäjä. Myös Kiina on ollut tilaston kärkipäässä. Sekä Venäjä että Kiina jättävät ahkerasti maksuja maksamatta. Venäjä maksoi viime vuonna parkkisakoistaan viisi, Kiina ei yhtään.

Tunnollisimmin maksujaan hoiti viime vuonna Yhdysvallat. Se maksoi 43 parkkisakosta 33. Ohessa kymmenen eniten pysäköintivirhemaksuja kerännyttä lähetystöä vuonna 2013.

MaaVirhemaksutMaksetut
Venäjä1415
Kiina560
Yhdysvallat4333
Tunisia360
Saudi-Arabia322
Ukraina230
Etelä-Korea180
Turkki185
Georgia110
Kazakstan100

Helsingin kunnallisen pysäköinninvalvojan Kaija Kossilan mukaan suomalaisia ulkomailla toimivia diplomaatteja on kehotettu maksamaan pysäköintivirhemaksut. Kossila tosin myöntää, että kaikissa maissa ei ehkä näin tehdä.

– Pysäköintivirhemaksujen maksamisessa on kansallisia eroja. En ota kuitenkaan kantaa siihen, miksi näin on. Se, että pysäköintivirhemaksut eivät etene ulosottoon on säädetty Wienin sopimuksessa. Käytäntö on siis samantyyppinen kansainvälisesti. Jos pysäköintivirhemaksut olisivat sakkoja, niiden periminen olisi Suomen rajojen ulkopuoleltakin helpompaa.

Tasapuolinen kohtelu

Pysköinninvalvojien toiminta diplomaattiautojen kohdalla on herättänyt kysymyksiä. Miksi kirjoittaa niille pysäköintivirhemaksu, jos se jätetään joka tapauksessa maksamatta? Kossilan mukaan kaikki autot ovat virkamiehen edessä tasapuolisia.

 MTV kysyi tänään asiasta Venäjän ja Yhdysvaltain suurlähetystöistä. Molemmista kehotettiin palaamaan asiaan maanantaina. Sävy oli huomattavasti ystävällisempi USA:n lähetystössä, jossa luvattiin vastauksia parin päivän kuluttua.

Keskustelu Venäjän lähetystön päivystäjän kanssa meni puolestaan näin:

– Mitä te soittelette vapaapäivänä, soittakaa maanantaina.

– Kukakohan voisi maanantaina kommentoida kyseistä asiaa?

– Mistä minä tiedän, on täällä joku.

– Virhemaksuja annetaan kaikille tasapuolisesti, kun virheet huomataan. Ei valvontatilanteessa voi tietää, maksetaanko seuraamusmaksu vai ei. Virkamies kirjoittaa virhemaksun kaikille virheellisesti pysäköidyille autoille, toteaa Kossila.

Julkisuus piristää maksamista

Helsingin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila pitää hyvänä asiana, että diplomaattien maksamattomat parkkisakot nousevat aika-ajoin julkisuuteen. Uutisointi piristää maksuliikennettä.

– Lähetystöissä seurataan selvästikin uutisia. Aina kun nämä edesottamukset nousevat julkisuuteen, myös rästissä olevia virhemaksuja suoritetaan ahkerammin, kiittelee Kossila.

Pysäköintivirhemaksujen perimiskäytäntöön ei ole tulossa muutoksia, vaikka suuri osa niistä jääkin saamatta. Toisaalta virhemaksuja aiotaan kirjoittaa entiseen malliin, kerrotaan pysäköinninvalvojan toimistosta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.