Mainos

Parkkifirmat: Oikeusministeriön ehdotus lopettaisi yksityisen pysäköinninvalvonnan

Oikeusministeriön esitys lopettaisi yksityisen pysäköinninvalvonnan kannattamattomana, kertoo Tom Ek Suomen pysäköintialan liitosta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson esitti, että yksityinen pysäköinninvalvonta voisi jatkossa olla vain viranomaistoimintaa avustavaa. Samalla viranomaiset saisivat myös osan yksityisten parkkiyhtiöiden kirjoittamista sakkomaksuista.

Ehdotuksen taustalla on yksityisten parkkifirmojen epäselvä tilanne. Perustuslakivaliokunta linjasi keväällä, ettei parkkisakkoa voi kirjoittaa muu kuin viranomainen.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös sen sijaan totesi yksityisen pysäköinninvalvonnan kuuluvan yksityisoikeuden piiriin ja parkkifirmojen toimivan laillisesti.

Pysäköintialan liiton mukaan esitys ei ratkaise ristiriitaa.

- Tämä menee vain enemmän epäselväksi. Nyt ollaan sekoittamassa julkisen vallan käyttöä yksityisen piiriin, Ek sanoo

- On mielestäni kornia jos yksityisen kiinteistönomistajan pysäköintitulot menevät valtiolle ja kiinteistönomistajalta jää tulot saamatta. Toteutuessaan esitys rajoittaisi elinkeinovapautta, Ek sanoo.

Kunnallisella pysäköinninvalvonnalla vähäiset resurssit

Pysäköintialan liiton mukaan nykyinen lainsäädäntö on riittävä lieveilmiöistä huolimatta.

- On selvä, että lieveilmiöitä on tapahtunut, niin kuin tapahtuu aina kun uutta liiketoimintaa aloitetaan. Markkinat kuitenkin huolehtivat siitä, että sellaiset yritykset jotka seuraavat eettisiä toimintaohjeita selviävät pidemmän päälle, Ek toteaa.

Oikeusministeriön ehdotus toisi samalla kunnallisen pysäköinninvalvonnan osittain mukaan yksityisten kiinteistöjen valvomiseen.

- On mahdoton ajatus, että virhepysäköintitapauksissa pitäisi aina ottaa yhteys viranomaiseen. Kunnallisella pysäköinninvalvonnalla ei ole mitään mahdollisuutta valvoa yksityistä pysäköintiä. Valvonta jäisi kokonaan suorittamatta ja kyseessä on kuitenkin maksullinen pysäköinti, Ek sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.