Mainos

Parkinsonin taudin hoitomuodoksi solusiirrot

Keinotekoisesti tuotettujen dopamiinihermosolujen siirtäminen aivoihin saattaa tulevaisuudessa olla varteenotettava Parkinsonin taudin hoitokeino.

Solusiirrot ovat onnistuneet eläinkokeissa varsin hyvin. Parantavan hoidon puuttuessa hermosolujen siirtoa voitaisiin ajatella hoitokeinoksi potilaille, joiden sairaus on edennyt hyvin pitkälle, totesi professori Urpo K. Rinne Turussa valtakunnallisen Parkinson-viikon pääjuhlassa tänään. Rinne arvioi, että kokeiluasteella oleva solusiirtomenetelmä tulee käyttöön joskus ensi vuosituhannen alkuvuosikymmenillä.

Parkinsonin taudin lääkehoito on edistynyt leikkaushoitoja ripeämmin. Markkinoille tulee vielä tämän vuoden aikana ainakin kaksi uutta valmistetta, joiden uskotaan syrjäyttävän nykyisin laajalti käytössä olevia ergotamiinijohdannaisia. Oireita helpottavien hoitojen kehittäminen on tärkeää, mutta Urpo K. Rinne tähdensi, että Parkinsonin taudin perussyyn selvittäminen on silti nykyään tutkimuksen keskeisin tavoite.

Parkinsonin taudin oireet aiheutuvat liikkeitä säätelevien hermosolujen ennenaikaisesta tuhoutumisesta ja siten syntyneestä dopamiini-välittäjäaineen puutteesta. Miksi aivojen dopamiinihermosolut alkavat tuhoutua, sitä ei tiedetä. Sairauden yleisimpiä oireita ovat vapina, liikkeiden hitaus ja lihasjäykkyys. Suurin osa sairastuneista on yli 50 vuotiaita. Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa noin 10 000 ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.