Mainos

Parkanoon perustetaan uusi sairaala

Parkanoon ryhdytään rakentamaan kuntien ja lääkäreiden yhteistyönä uutta sairaala. Erikoissairaanhoidon pilottihankkeen takana on 12 kuntaa ja lääkäreiden perustama sairaalayhtiö.

Sairaalan rakentaminen on määrä aloittaa Parkanossa ensi keväänä. Hankkeen kustannusarvio on 6,5 miljoonaa euroa. Rahoituksesta puolet tulee kunnilta.

Uusi sairaala lupaa tuottaa erikoissairaanhoidon palveluja jopa 30 prosenttia halvemmalla kuin sairaanhoitopiirit.

Tällä hetkellä hankkeeseen on sitoutunut 12 kuntaa. Kuntaosakkaiden määrä saattaa kuitenkin kasvaa, sillä neuvottelut kuntien kanssa ovat vielä kesken. Sairaalahanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

- Se on ensimmäinen kerta, kun on lähdetty julkista ja yksityistä yhdistämään eli kunnat ja yksityinen puoli yhdessä tekevä tällaisen mahdollisimman hyvin potilaita palvelevan yksikön, jossa päästään kustannustehokkaaseen ratkaisumalliin, hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren Honkalinnan sairaala
sta kertoo.

Honkalinnan sairaala on kooltaan pieni, mutta toiminnoiltaan kattava. Sairaalassa tulee työskentelemään lääkäreitä 20 eri erikoisalalla. Sairaala lupaa tuottaa palveluja jopa 30 prosenttia sairaanhoitopiiriä huokeammin.

- Osa on tietysti sitä erikoissairaanhoitoa, joka on sekä potilaan että kuntien kannalta järkevämpää tuottaa jossakin muualla kuin erittäin isossa erikoissairaanhoidon yksikössä esimerkiksi yliopistosairaalassa, Wiren kertoo.

Sairaalahankkeen vetäjän mukaan Honkalinnan perustaminen kanavoi kuntien tyytymättömyyttä erikoissairaanhoidon alati kasvaviin kustannuksiin. Julkisella puolella haaskataan hallintoon ja yksityisellä kerätään korkeita katteita.

- Siellä on niin valtavasti ilmaa hinnoissa, että ymmärrän miksi heidän ei edes tarvitse tehdä kustannuslaskentaa, koska katteet on niin korkeat, että miksi tehdä niin hirveän tarkkaan näitä kustannuslaskelmia, Wiren pohtii.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johdossa Honkalinnan sairaalaprojekti herättää hämmennystä. Sairaanhoitopiiri kuittaa jäsenkuntiensa kiinnostuksen investoida uuteen sairaalaan tiedotteessaan, jonka mukaan sairaalahanke on tarpeeton, koska sairaanhoitopiiri tuottaa jo nyt riittävästi erikoissairaanhoidon palveluja.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.