Parjattu painoindeksi kelpaa edelleen kehon mittariksi

Vaikka moni painoaan tarkkaileva mittaa jo pelkkää vyötäröä, voi painoindeksiin yhä luottaa.

Painoindeksiä on kritisoitu siitä, että se ei erota rasvaa lihaksesta. Lihaksikkaan ihmisen painoindeksi saattaa viitata ylipainoon, vaikka ulkonäkö kertoisi muuta. Lihavuustutkija ei ole tästä vakuuttunut.

- Sellaisia ihmisiä näkee todella harvoin. Jos painoindeksi on yli 30, myös vyötärölihavuuden raja yleensä ylittyy, toteaa dosentti Kirsi Pietiläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lihavuustutkimusyksiköstä.

Suuri vyötärönympärys ennustaa sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Pietiläisen mukaan riski on myös vain lievästi ylipainoisilla eli niillä, joiden painoindeksi on 25-30.

Jo viiden prosentin pysyvä painonpudotus vähentää terveysriskejä.

Laiduntaja lihoo

Ennen ei ollut kaikki paremmin, selviää Kansanterveyslaitoksen Finriski-tutkimuksista. Niitä on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1972, viimeksi vuosi sitten.

Vuonna 1972 suomalainen nainen painoi saman verran kuin nyt. Hoikimmillaan naiset olivat 1980-luvun puolivälissä, mutta silloinkin aavistuksen normaalipainon yläpuolella. Miehillä painonkehitys on ollut naisia tasaisempaa, mutta ylöspäin on tultu koko ajan.

Naiset ovat lihoneet nopeammin kuin miehet, mutta miehet ovat lihoneet naisia enemmän. Nyt suomalaismiehistä normaalipainoisia on enää reilu kolmannes ja naisista vajaa puolet. Merkittävästi lihavia eli painoindeksiltään yli 30 on molemmista viidennes.

Voimakkainta painonnousu on kymmenen viime vuoden aikana ollut nuorilla aikuisilla.

- Näkyy, että säännöllisestä, kahden lämpimän ruoan yhteiskunnasta on siirrytty rasvaiseen ja sokeriseen laiduntamiskulttuuriin. Koko ajan pitää olla jotain suussa, toteaa erikoistutkija, ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö Kansanterveyslaitokselta.

Vuoden 2007 tulosten jälkeen tutkijat ovat varovaisen toiveikkaita, että suomalaisten painonnousu olisi tasaantumassa.

- Siltä näyttäisi. Viiden vuoden päästä tiedämme, onko se totta. Lihavuus on silti yksi tärkeimmistä ongelmistamme, Männistö toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat