Paritusskandaali kuohuttaa Ruotsissa

Kaksi uhria astui julkisuuteen vuosikymmenien jälkeen. He vaativat valtiolta miljoonakorvauksia.

Kymmenien vuosien takainen paritusjupakka sai tänään uuden käänteen Ruotsissa, kun kaksi naista astui julkisuuteen ja vaati Ruotsin valtiolta anteeksipyyntöä ja miljoonan kruunun korvauksia.

Naiset väittivät, että useat Ruotsin johtavista poliitikoista käyttivät heitä hyväkseen 1970-luvulla, jolloin he olivat 14-vuotiaita.

Toinen naisista esiintyi lehdistötilaisuudessa, ja kertoi, että hän oli 70-luvulla maannut useiden Ruotsin johtavien politiikkojen kanssa. Samaa todisti naisen samanikäinen serkku kirjallisessa lausunnossaan. Lehdistötilaisuudessa luettiin 70 nimeä pitkä nimilista henkilöistä, jotka olisivat käyttäneet hyväkseen prostituoitujen palveluksia. Listalla oli useita Ruotsin politiikan ja virkamiesjohdon keskeisiä vallankäyttäjiä 1970-luvulta.

Muodollisesti asia on vanhentunut, mutta naisten asianajaja Niclas Karlsson arveli, että valtio tuskin vetoaa siihen. Hänen mukaansa 14-vuotiaiseen kohdistunut haureus olisi 1970-luvun pykälien mukaan johtanut neljän vuoden vankeuteen. Nykyisin se katsottaisiin lapsen raiskaukseksi.

Uutistoimisto TT kysyi pääministeri Fredrik Reinfeldtiltä, onko Ruotsin valtio valmis anteeksipyyntöön ja vahingonkorvaukseen. Reinfeldt vastasi, että vahingonkorvauskysymys kuuluu lähinnä oikeuskanslerille ja anteeksipyyntöön on liian aikaista ottaa kantaa.

Geijer-juttu ravisutti jo 1970-luvulla

Tänään uuden käänteen saanut jupakka alkoi paljastua jo toukokuussa 1976, jolloin Ruotsin poliisi pidätti naisen, jota epäiltiin parituksesta. Häntä kutsuttiin bordellimammaksi.

Marraskuussa 1977 Dagens Nyheter paljasti, että Ruotsin oikeusministeri Lennart Geijer olisi ollut yksi bordellimamman asiakkaista. Lehden mukaan turvallisuuspoliisi olisi varoittanut pääministeri Olof Palmea ja katsonut, että Geijer on turvallisuusriski, koska ulkomaisten suurlähetystöjen henkilökunta oli käyttänyt saman parittajan tarjoamia palveluksia.

Sekä pääministeri Palme että oikeusministeri Geijer kiistivät lehden tiedot jyrkästi.

Tuohon aikaan seksin ostaminen ei ollut Ruotsissa laitonta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat