Mainos

Parisuhdeväkivalta tuomitaan lapsen lyömistä jyrkemmin

Lähes kaikki Lastensuojelun Keskusliiton kyselyyn vastanneet suomalaiset sanoivat vastustavansa parisuhdeväkivaltaa, kun taas lapsen kurittamisen hyväksyi joka kymmenes.

Suomalaiset tuomitsevat aikuisten keskinäisen parisuhdeväkivallan selvästi jyrkemmin kuin lasten läimäyttelyn. Lastensuojelun Keskusliiton tuore kyselytutkimus viittaa siihen, että viime viikkojen julkinen keskustelu olisi heikentänyt myös lapsiin kohdistuvan väkivallan hyväksyttävyyttä.

Uuden kyselyn alustavia tuloksia esiteltiin tänään Lastensuojelupäivillä Hämeenlinnassa.

Tiedot hankittiin puhelimitse lokakuun alussa eli pian sen jälkeen, kun edellinen asennetutkimus julkistettiin. Keskustelua on herättänyt erityisesti se, että lähes kolmasosa suomalaisista paljasti alkukesästä hyväksyvänsä lasten ruumiillisen kurituksen, vaikka se on ollut laitonta yli 20 vuotta.

Toistokerralla nostettiin esille myös parisuhteen väkivalta. Lähes kaikki kyselyyn osallistuneista eli 98 prosenttia vastustivat väkivaltaan turvautumista. Yksikään vastaaja ei täysin yhtynyt väitteeseen: "Parisuhteessa esiintyviä ristiriitoja on ainakin joissakin tilanteissa oikeutettua ratkoa kohtuullista väkivaltaa käyttäen."

Tulos vastasi Lastensuojelun Keskusliiton tutkijan Heikki Sariolan odotuksia.

- Aikuinen vastaaja on itse mahdollinen uhri, eikä ajatus sellaisesta väkivallasta miellytä.

Kurittamista alettu hävetä?

Lapsiin kohdistuvan väkivallan hyväksyi uudessa kyselyssä enää 11 prosenttia vastanneista, kun lukema oli kesällä liki 30. Muutos on niin suuri, että tulos avaa mahdollisuuksia monenlaisiin tulkintoihin.

- Kyse on ilmeisesti osin todellisesta kehityksestä, arvelee Sariola.

- Väkivallan hyväksyvät ovat havainneet jääneensä häviölle, ja se on nopeuttanut asennemuutosta. Moni on varmaan tullut vilpittömästi siihen ajatukseen, että väkivallasta on syytä luopua.

Kysymys saattaa olla myös siitä, että asennemuutosprosessi on kesken ja että julkinen keskustelu on saanut kurittajat häpeämään menettelyään. Muutoin on vaikea selittää sitä, että lasta tukistaneitten määrä putosi muutamassa kuukaudessa puolesta alle 40 prosenttiin ja läimäyttäneiden osuus 20 prosentista alle kymmenekseen.

- Väkivaltaan paljastaa turvautuneensa moni sellainenkin, joka sen asennetasolla tuomitsee, huomauttaa Sariola.

Periytyvää kaksinaismoralismia?

Heikki Sariolaa huolestuttaa varsinkin kaksinaismoralismi, jolla omaa nahkaa suojellaan. Perheissä torjutaan ajatus väkivallasta aikuisten kesken, mutta samaan aikaan hyväksytään pienten lasten tukistaminen, läimäyttäminen ja näpsäyttäminen.

- En voisi kuvitella parisuhdeväkivallalle myönteisiä lehtikirjoituksia, vaikka lasten tukistamista on edelleen puolusteltu julkisesti.

Sariola muistuttaa väkivaltaisten käyttäytymismallien siirtyvän tutkimusten mukaan sukupolvelta toiselle. Kyselyssä saatiin tilastollisesti merkittävä yhteys sille, että lapsen ruumiillisen kurituksen kannattajat hyväksyvät keskimääräistä useammin parisuhdeväkivallan.

Lastensuojelun Keskusliiton molemmat kyselyt toteutti Taloustutkimus. Vastaajia kertyi kummallakin kerralla yli tuhat.

Liitto jatkaa Älä lyö lasta -kampanjaansa toistaiseksi. Tuloksia seurataan vielä uusilla kyselyillä, minkä lisäksi ulkopuolinen tutkija setvii kampanjan vaikutuksia oikeusministeriön rahoittamana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.